„Pradedantieji vairuotojai pirmiausia gauna laikiną vairuotojo pažymėjimą, kuris galioja du metus. Tai vadinamasis bandomasis periodas, per kurį padarius bent vieną iš bene dešimties numatytų pažeidimų, jaunas vairuotojas turi pabaigti papildomus mokymus. Dar viena sąlyga, kad tuos mokymus jis turi pabaigti per metus nuo pažeidimo padarymo datos. Visi tie vairuotojai, kurie po pažeidimo per metus nepraeina papildomų mokymų praranda teisę vairuoti ir jų kaip jaunų vairuotojų karjera kartojasi iš naujo: vėl egzaminai VĮ „Regitra“, naujas stažas ir klevo lapas“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, jaunasis vairuotojas netenka teisės vairuoti iškart po to, kai sueina metai nuo pažeidimo padarymo datos, o papildomi kursai yra neišklausyti. Dažniausiai apie tokią praktiką pradedantieji vairuotojai sužino, tik atėję pakeisti vairuotojo pažymėjimo į nuolatinį.

„Įsivaizduokime tokią situaciją – pradedantysis vairuotojas gauna pažymėjimą, po trijų mėnesių padaro pažeidimą. Nuo pažeidimo padarymo praėjo metai, tai jau 15 mėnesių nuo laikino vairuotojo pažymėjimo išdavimo, o vairuotojas papildomų kursų neišklausė. Reiškia, kad likusius 9 mėnesius iki tol kol sueis dviejų metų terminas jis važinėja nelegaliai, neturėdamas teisės vairuoti“, – kalbėjo S. Šuminas.

Pašnekovas negalėjo patvirtinti, ar policijos pareigūnai gali matyti tokius duomenis, tačiau patikino, kad pažeidimų registrą tvarko patys pareigūnai, todėl galima daryti prielaidą, kad duomenis apie nelegalius vairuotojus jie taip pat mato.

Pasak S. Šumino, neretai pasitaiko atvejų, kai pradedantieji vairuotojai tik atvykę į VĮ „Regitra“ pasikeisti laikinojo vairuotojo pažymėjimo sužino, kad nebeturi teisės vairuoti ir turi iš naujo išlaikyti visus egzaminus VĮ „Regitra“.

Anot generalinio direktoriaus, naujoji tvarka, negalioja vairutojamas turintiems ilgailaikį vairutojo pažymėjimą. Papildomus kursus organizuoja ir vykdo ne visos vairavimo mokyklos, o sąrašą tokius kursus vykdančių mokyklų galima rasti VĮ „Regitra“ interneto puslapyje.