Kaip šią savaitę pranešė Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, Viešosios tvarkos valdybos Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus pareigūnai atliko patikrinimą Vilniuje, Eišiškių plente ir Linkmenų gatvėje įsikūrusiose automobilių dalimis prekiaujančiose įmonėse. Patikrinime dalyvavo Vilniaus apskrities policijos įstaigos Autotransporto priemonių grobimo skyriaus, Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto Aplinkos apsaugos, Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai. Nė viena tikrinta įmonė neturėjo reikiamų aplinkosaugininkų leidimų, netinkamai tvarkė žaliavas ir aplinkai kenksmingas medžiagas. Vienoje įmonių pasirodė esą daug ir kitų pažeidimų – dirbta be kasos aparato, nevykdyta jokia finansų apskaita, neturėta automobilių registracijos dokumentų, dirbo nelegalūs darbuotojai. Kitoje įmonėje rasta daug neapskaitytų pinigų.

Legaliai, pagal visus teisės aktų reikalavimus senus automobilius gali sutvarkyti projekto „Mes rūšiuojam. Daugiau erdvės kiemuose“ organizatoriai. Projektą organizuojančios Gamintojų ir Importuotojų Asociacijos vadovas Alfredas Skinulis sako, jog nelegaliems ardytojams pardavę automobilį gyventojai padaro meškos paslaugą patys sau – vertės neturinčios automobilių dalys paprastai po nakties „išdygsta“ nuošalesnėse vietose. Tokiais nelegaliais sąvartynais besipiktinantys žmonės dažnai pamiršta, kad patys prisidėjo prie jų atsiradimo.

Atliekų tvarkymas, jų tinkamas utilizavimas kainuoja pinigus, todėl nelegalūs ardytojai atliekas paprasčiausiai išmeta. Todėl priduoti seną automobilį reikėtų tik tiems, kurie turi visus reikalingus leidimus ir atliekas tvarko taip, kaip pridera“, - sako A.Skinulis.

Primenama, kad asmenys, norintys priduoti savo seną automobilį arba pateikti informaciją apie viešose vietose paliktą nebenaudojamą transporto priemonę, gali kreiptis telefonu 8 600 90030 arba elektroniniu paštu atliekos@gia.lt.

Kaip žinoma, naudojimui netinkamas, nevažiuojantis automobilis yra taršos šaltinis: iš jo į dirvožemį gali ištekėti aplinkai žalą darantys skysčiai (kuro, alyvos likučiai, įvairios rūgštys), išdaužyti automobilio stiklai ne tik teršia aplinką, bet ir gali sužeisti greta žaidžiančius vaikus. Plastikas, guma ar kitos automobilyje esančios medžiagos, pakliuvę į aplinką, ilgai nesuyra, o netinkamai deginamos dar ir užteršia orą. Gyventojai ir įmonės, dėl įvairių priežasčių kiemuose laikantys nebenaudojamus, nebevažiuojančius automobilius, nusižengia teisės aktų reikalavimams ir gali būti baudžiami už aplinkos taršą, todėl rekomenduojame visiems pasinaudoti galimybe ir akcijos metu atsikratyti nebevažiuojančio automobilio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)