Pataisų projektu buvo siūloma iki 2015 m. sausio 1 d. nukelti įstatymo nuostatų, susijusių su motorinės transporto priemonės dalyvavimo viešajame eisme sustabdymo ir registracijos panaikinimo sąlygomis, bei įstatymo reikalavimų dviračių vairuotojams įsigaliojimą.

Nuo liepos 1 d. įsigalioja nauja Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo redakcija, reglamentuojanti, kad dviratininkai visada (bet kuriuo paros metu) privalo dėvėti liemenes arba visada laikyti įjungtus priekinius ir galinius dviračio žibintus važiuojant važiuojamąja kelio dalimi.

„Mūsų įsitikinimu tokie papildomi reikalavimai yra pertekliniai ir tikrai neprisideda prie geresnio saugaus eismo, o priešingai, atgraso žmones važinėtis dviračiais. Siūlome pusei metų nukelti šio įstatymo įsigaliojimą tam, kad būtų galima ramiai sulaukti Vyriausybės išvados, komitete pasvarstyti, ar tikrai tokie siūlymai nėra pertekliniai, papildomai neapkrauna mūsų žmonių ir tada rudens sesijoje apsispręst“, – sakė E. Masiulis.

Nuo liepos 1 d. įsigalioja ir nuostatos, numatančios, kad draudimo įmonei ar Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuro įgaliotiems asmenims (paskirtiems ekspertams), vadovaujantis Vyriausybės patvirtintomis Eismo įvykių metu padarytos žalos nustatymo ir draudimo išmokos mokėjimo taisyklėmis, nustačius, kad eismo įvykio metu nukentėjusiam trečiajam asmeniui transporto priemonę remontuoti ekonomiškai netikslinga, informacija apie šią transporto priemonę turi būti pateikta Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registrui ir tokios transporto priemonės Vidaus reikalų ministerijos arba jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka registracija panaikinama be teisės sugrįžti į Lietuvos Respublikos viešąjį eismą.

Pasak projekto iniciatoriaus, įstatyme numatomos priemonės nėra tiesiogiai susijusios su eismo saugumo gerinimu, o iš esmės tik didina administracinę naštą transporto priemonių vairuotojams (tiek laiko sąnaudų, tiek ir finansinių išlaidų prasme).

„Tai, kas susiję su privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu ir tai, kad jeigu automobilis nebus apdraustas privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, per 90 dienų jis bus išregistruotas, mano galva tai yra akivaizdžiai dėl draudimo kompanijų įtakos priimtas įstatymo projektas. Įvesdami Lietuvoje privalomosios civilinės atsakomybės draudimo institutą mes tuo metu tokių priemonių nesiūlėme ir iš tikrųjų yra policijos pareigūnų ir kitų atsakingų institucijų reikalas tokius pažeidėjus, kurie nėra apsidraudę privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu gaudyti, sulaikyti ir skirti jiems baudas“, – teigė Seimo narys.

Projektui po pateikimo pritarė 77, prieš balsavo 3, susilaikė 28 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, projektą siūloma svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)