Vienas aktualiausių dviratininkams klausimų buvo tai, ar bus atsisakyta reikalavimo jiems dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje tvirtinti baltos šviesos žibintą, o gale – raudonos šviesos žibintą. Vis dėlto Seimo nariai atmetė projektą – po pateikimo pataisoms pritarė 17, prieš balsavo 22, susilaikė 37 Seimo nariai. Alternatyvaus balsavimo metu 43 parlamentarai balsavo už tai, kad projektas būtų atmestas, 26 – už tai, kad būtų grąžintas iniciatoriui tobulinti.

Vis dėlto Seimas pritarė kelioms kitoms Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisoms. Pagal vieną jų, siūlyta išbraukti nuo liepos 1 d. įsigaliojusią įstatymo nuostatą, numatančią, kad apgadintus automobilius ar motociklus Lietuvoje galima privalomai išregistruoti remiantis vien draudimo bendrovių išvadomis. Po pateikimo projektui pritarta bendru sutarimu.

Atsižvelgiant į liberalo teikiamas pataisas, draudimo įmonės, atsakingos už eismo įvykių metu padarytų žalų administravimą, tik teiktų informaciją apie apgadintų transporto priemonių būklę techninės apžiūros duomenų bazei ir transporto priemonių registrui. Jei transporto priemonių pažeidimai turės tiesioginės įtakos eismo saugumui, tokiems automobiliams neeilinė techninė apžiūra būtų privaloma.

Taip pat linkstama atsisakyti įstatymo reikalavimo transporto priemonių savininkams turėti visus metus galiojantį civilinės atsakomybės draudimą. Siūloma atsižvelgti į tai, kad kai kurios transporto priemonės, pavyzdžiui, motociklai, išvažiuoja į gatves tik šiltuoju metų laiku.

„Negalima pažeisti elementarių transporto priemonių savininkų teisių ir bausti juos už tai, kad, pavyzdžiui, motociklais žiemą nevažinėja. Atrodo, Seimo dauguma tą irgi suprato ir yra pasirengusi atitaisyti priimant įstatymą paliktas klaidas. Kitas dalykas – akivaizdu, kad pagrindinis kriterijus sprendžiant, ar automobilis tinkamas toliau važiuoti, turėtų būti jo saugumas, o ne draudikų išvados“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas E. Masiulis.

Pagrindiniu šių klausimų svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, projektus siūloma svarstyti lapkričio 20 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)