Pagal Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, vaikus iki 135 cm ūgio leidžiama vežti ant galinės automobilio sėdynės specialiose jų ūgiui ir svoriui pritaikytose kėdutėse. Nors dauguma tėvų tokio reikalavimo laikosi, policijos pareigūnams vis dar tenka stabdyti ir bausti vaikų saugumu nepasirūpinančius vairuotojus.

Kaip rodo atliktos apklausos rezultatai, daugiau kaip pusė policininkų iš tėvų, vežančių mažamečius nesilaikant reikalavimų, dažniausiai girdi pasiteisinimą, jog ketino važiuoti tik labai trumpą atstumą. Kitas populiarus paaiškinimas – šeima neplanuotai keliauja ne savo automobiliu (tokį pasiteisinimą yra girdėję 40 proc. pareigūnų). Trečdalis Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnų minėjo, jog vairuotojai dažnai skundžiasi ir aukšta kėdučių kaina – tėvai negali skirti reikiamos sumos kėdutei įsigyti, todėl rizikuoja vaikus vežti nesaugiai.

Pasak apklausą iniciavusios bendrovės „Mokilizingas“ generalinio direktoriaus Jurgio Rubaževičiaus, kėdučių kaina gali siekti 500-800 Lt ir vaikui augant tenka pakeisti 2–3 kėdutes. Jo teigimu, automobilinės kėdutės yra būtinas pirkinys ne tik dėl KET reikalavimų, o dėl tėvų pareigos užtikrinti vaikų saugumą.

Pasak J. Rubaževičiaus, apklausos metu kelių policijos pareigūnų buvo prašyta dešimtbalėje sistemoje įvertinti vairuotojų žinias apie reikalavimus saugiai vežti mažamečius. Žemiausias skirtas balas buvo keturi – tiek parašė 6 proc. pareigūnų. Populiariausias vertinimas buvo šešetu (36 proc.) arba septynetu (34 proc.), aštuonetą skyrė beveik 11 proc. policijos atstovų. Nei vienas Lietuvos kelių policijos pareigūnas tėvams neskyrė devintuko ar dešimtuko.

Saugumą keliuose skatinanti bendrovė „Mokilizingas“, kartu su Vilniaus miesto savivaldybe, Lietuvos Raudonuoju kryžiumi, Vilniaus apskrities VPK kelių policijos valdyba bei „Regitra“, inicijuoja saugaus eismo renginį šeimai „Eismo kiškiai“, kuris vyks rugsėjo 6 d. prie Baltojo tilto Vilniuje. Jame vaikai bus mokomi kelių eismo taisyklių, kaip ir kokią pirmąją pagalbą būtina suteikti įvykio atveju, kūrybinėse dirbtuvėse bus piešiamas ilgiausias automobilių karavanas, komiksai, tėveliai galės pasitikrinti savo KET žinias.

UAB „Mokilizingas“ užsakymu rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Prime Consulting“ apklausą atliko liepos 19–31 dienomis. Jos metu buvo apklausta 50 Kauno gatvėse patruliuojančių kelių policininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)