Vilniaus policija įspėja sostinės gyventojus ir svečius būti atsargesniais pėsčiųjų perėjose, apdairesniais prieš žengiant į važiuojamąją kelio dalį.

Pėstieji eismo dalyviai, kaip ir vairuotojai, privalo laikytis Kelių eismo taisyklėse jiems nustatytų pareigų, visų būtinų atsargumo priemonių, nekelti pavojaus kitų eismo dalyvių saugumui.

Nors policijos pareigūnai nuolatos informuoja apie kontrolės priemones, pėstieji vis dar ignoruoja Kelių eismo taisyklėse jiems nustatytas pareigas. Praėjusią savaitę Kelių patrulių rinktinės pareigūnai nubaudė 68 KET pažeidėjus pėsčiuosius.

Dažniausiai pėsčiųjų eismo dalyvių daromas pažeidimas – gatvės nenustatytose tam vietose perėjimas. Pareigūnai primena, kad į kitą važiuojamosios dalies pusę pėstieji privalo eiti tik pėsčiųjų (taip pat požeminėmis ir esančiomis virš kelio) perėjomis, o kur jų nėra – sankryžose pagal šaligatvių arba kelkraščių liniją. Pėstieji neturi peržengti perėjos ribų.

Kai matomumo zonoje perėjos ar sankryžos nėra, leidžiama eiti per kelią stačiu kampu į abi puses gerai apžvelgiamose vietose, tačiau tik įsitikinus, kad eiti saugu ir nebus trukdoma transporto priemonėms.

Pereinant gatvę per pėsčiųjų perėją būtinas apdairumas ir atsargumas, o ir taisyklės reikalauja, kad įžengti į važiuojamąją kelio dalį pėstiesiems leidžiama tik po to, kai jie įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį bei įsitikina, kad tai yra saugu.

Dažnai pasitaiko atvejų, kai pėstieji, neįvertindami atvažiuojančios transporto priemonės greičio ir atstumo iki jos, staiga įžengia į važiuojamąją kelio dalį (pėsčiųjų perėją) net nepažiūrėję į kairę ir dešinę puses ar šonines gatves, kalbasi mobiliuoju telefonu, arba dažniausiai pasitaikantis vaizdas – ausinukais klausosi muzikos.

Žinojimo, kad tai vieta gatvės perėjimui ‒ nepakanka. Todėl pėsčiajam, keliaujančiam intensyviu eismu pasižyminčiomis gatvėmis ir kertančiam važiuojamąją kelio dalį per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją, nedera naudotis ausinukais ir mobiliojo ryšio telefonais.

Būtinas atidumas, apdairumas ir akių kontaktas su atvažiuojančiu vairuotoju, įžvalga, ar vairuotojas pastebėjo ir ketina praleisti.

Taip pat ir reguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje degant žaliam šviesoforo signalui nereikia pervertinti savo saugumo, ypatingai, kur transporto priemonių eismą iš šoninių gatvių leidžia papildoma rodyklė. Visada prieš žengiant į perėją būtina apsidairyti, pataria policija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)