Daugeliui žinoma, kad dėl temperatūrų svyravimo, sniegą tirpdančios pavasarinės saulės, pavojus kyla, pirmiausiai, dėl apledėjančių tiltų ir viadukų. Tačiau pavojai slypi ir kituose kelio ruožuose.

Ankstyvą rytą ir vakare kelio danga būna apledėjusi. Ledas atsiranda ne tik dėl kritulių (sniego ar lietaus), bet ir dėl rūko. Tvyrant rūkui, drėgmei slenkant pažeme, kelias tampa slidus. Ypatingai atsargiems reikėtų būti užmiesčio keliuose – nors viršutinis kelio sluoksnis būna jau sausas, gilesni jo sluoksniai gali būti dar neatšilę ir automobilis tokiame kelyje tampa nestabilus.

Pavojingais tampa apledėję kelkraščiai, kuriuose per dieną susikaupia drėgmė, o vakare, staiga atšalus, susiformuoja „nematomas“ ledo sluoksnis. Užmiestyje būtina atsargiau vairuoti kelio vingiuose, posūkiuose. Nors kelias atrodo švarus, tačiau žiemą barstyti keliai yra pavojingi – vietomis purvas susimaišo su ledu, dėl šių sunkiau pastebimų apnašų padangos praranda sukibimą su keliu.

Pavojingiausi kelio ruožai – kai išvažiuojama iš miškingos į atvirą vietovę. Atvirame kelyje, dėl labiau gairinančio vėjo, važiuojamoji kelio dalis apledėja anksčiau nei miškingoje vietovėje; važiavimo sąlygos keičiasi staiga – kelių ar keliolikos metrų atkarpoje. Miesto gatvėse taip nereiktų prarasti budrumo. Nuokalnėse esančios gatvės vakare ir ryte „ruožais“ būna apledėjusios nuo dienos metu ištirpusio sniego. Apledėja ir šaligatviai, todėl ir pėstieji turėtų būti atsargūs.

Policijos pareigūnai prašo vairuotojų atsargumo, ragina neviršyti leistino ir pasirinkti saugų greitį. Primenama, kad reikia atsižvelgti į meteorologines, važiavimo sąlygas, vietovės reljefą, įvertinti pavasario pavojus kelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją