„Gaminame visiškai identiškus vairuotojo pažymėjimus, kurie bus įtraukti į duomenų bazę, tad be problemų galėsite važinėtis ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje! Lietuvoje pažymėjimą galima pasiimti tiesiai į rankas, į užsienio šalis per 3-4 dienas pristato kurjeris“, – socialiniame tinke skelbia Karoliu Kuzma pasivadinęs asmuo.

Tokios „paslaugos“ kaina nei daug, nei mažai – 300 eurų.

„Ieškome žmonių, kuriems pažymėjimo reikia dabar, o ne po kelių mėnesių. Konsultacijų neteikiame, į klausimus atsakysime žinute“, – priduria pardavėjas.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis teigia, kad pranešimų apie tokius skelbimus sulaukiama nuolat.

„Kiekvieną dieną gauname bent keletą tokių pranešimų. Buvo atvejų, kai tokių pranešimų per dieną sulaukėme 30. Prieš metus buvome nustatę asmenis – gal žmonės pamanė, kad galima iš to naudos gauti. O žmonės tapo labiau pilietiškesni, daugiau teigia mums informacijos, nes gauna atgalinį ryšį. Žmonės dabar labiau reaguoja į tokius skelbimus, labiau pastebi ir pateikia“, – apie žmonių nepatiklumą pasakojo R. Matonis.

Kaip DELFI informavo Lietuvos kriminalinės policijos biuras, suklastoto vairuotojo pažymėjimo pardavimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą (LR BK) būtų traktuojamas kaip dokumento klastojimas. Atsakomybę už šią nusikalstamą veiką nustato LR BK 300 str. – už netikro dokumento pagaminimą ir realizavimą gresia iki trejų metų nelaisvės. Jeigu dėl nusikalstamos veikos buvo padaryta didelė žala, atsakomybė dar griežtesnė – laisvės atėmimas iki penkerių metų.
Siūlo pirkti vairuotojo pažymėjimą

Tiesa, pareigūnai pastebi, kad panašūs skelbimai dažniausiai tėra pasipelnymo būdas.

„Praktikoje pasitaiko atvejų, kai asmenys siūlo įsigyti vairuotojo pažymėjimą, iš anksto žinodami, kad galimybės pagaminti suklastotą dokumentą neturi ir net neketina pastarojo gaminti, o apgaulės būdu išvilioja iš žmonių pinigus, tikėdamiesi, kad asmuo bandantis įsigyti tokį dokumentą nesikreips į teisėsaugą. Tokia nusikalstama veika traktuojama kaip sukčiavimas“, – teigia LKPB atstovai.

Už sukčiavimą gresia iki trejų metų nelaisvės. Jei sučiumpama sukčių gauja įgijusi didelės vertės turtą, gresia iki 8 metų nelaisvės.

Tiesa, konstatuoti kiek konkrečiai buvo atvejų, kad būtų sučiupti netikrų vairuotojo pažymėjimų gamintojai, ir kiek kartų paprasčiausi apgavikai, nėra galimybės, nes statistikoje jų veikla į atskiras grupes neišskirta.

Pernai buvo užfiksuoti beveik 2 tūkst. dokumentų klastojimo atvejų. 77 proc. tokių atvejų ištiriama. Dėl sukčiavimo praėjusiais metais pradėta daugiau nei 5 tūkst. ikiteisminių tyrimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)