Remiantis Rusijos Civiliniu kodeksu, automobilio savininkas privalo kompensuoti gydymo išlaidas pėsčiajam, net jei pastarasis yra eismo įvykio kaltininkas. Jei dėl avarijos kaltas ne automobilio vairuotojas, jam nereikia mokėti administracinės baudos, tačiau už pėsčiojo gydymą sumokėti vis tiek prireiks – žinoma, jei nukentėjusysis ar jo giminaičiai to pareikalaus.

Jei avarijoje nukentėdavo ir automobilis, iki šiol daugelis vairuotojų jį remontuodavo už savo pinigus arba prašydavo išmokų iš draudikų. Dabar Rusijos Konstitucinis teismas išaiškino: jei dėl avarijos kaltas pėsčiasis, jis privalo automobilio vairuotojui atlyginti materialinius nuostolius.

Taigi tokiu atveju atsakomybė yra abipusė: vairuotojas privalo atlyginti pėsčiajam padarytą žalą, o pėsčiasis savo ruožtu – materialinius nuostolius vairuotojui. Tačiau, remiantis įstatymu, pėsčiais turi daugiau šansų gauti atlyginimą už jam padarytą žalą.

Neseniai internete pasirodė vaizdo įrašas iš Rusijos, kuriame matoma viena tokių situacijų, kai dėl eismo įvykio kaltas pėsčiasis. Be šio įrašo vairuotojui greičiausiai būtų tekę ilgai įrodinėti, kad pėsčiasis kelyje išniro taip staigiai, jog išvengti susidūrimo nebuvo jokių galimybių.