„Dažnai įvykus avarijai, klientai mums paskambina ištikti didelio šoko. Net jei avarijos metu didelių nuostolių ir nepatyrė, žmonės labai išsigąsta ir nebežino kaip toliau elgtis, neretai užmiršta ir apie pačią deklaraciją“, – pasakoja „Gjensidige Baltic“ filialo Transporto žalos sureguliavimo skyriaus vadovas Agnius Gučius.

Štai keletas patarimų, kurie pravers prireikus pildyti eismo įvykio deklaraciją.

Nusiraminkite

Draudikai pataria pirmiausia nusiraminti, giliai įkvėpti ir įvertinti situaciją. Net jei įvykis atrodo menkas, o ypač, jei avarija įvyko tamsiu paros metu ir gerai nesimato jokių apgadinimų, niekuomet neišsiskirstykite neužpildę deklaracijos. Priešingu atveju, sulaukti kompensacijos vėliau bus neįmanoma.

Ar kviesti policiją?

Pagal visus galiojančius nuostatus, policiją reikia kviesti, jei eismo įvykio metu nukentėjo žmonės, jei buvo sužalotas laukinis gyvūnas ar apgadintas turtas, kurio savininko tuo metu nėra: kelio ženklai, stulpai, tvoros, pastatai ir pan. Taip pat policiją reikia kviesti nesutariant kas yra eismo įvykio kaltininkas ir įtariant, jog vienas iš eismo įvykio dalyvių galėjo būti neblaivus ar kitaip apsvaigęs. Kitais atvejais užtenka užpildyti deklaraciją.

Ką daryti neturint deklaracijos?

Jei su savimi neturite eismo įvykio deklaracijos ir jos taip pat neturi kitas eismo įvykio dalyvis, tuomet bandykite ją pasiskolinti iš šalia esančių vairuotojų stovėjimo aikštelėse ar prašyti deklaracijos artimiausioje degalinėje. Nesant galimybių deklaracijos pasiskolinti, eismo įvykio aplinkybes ir kitus duomenis pildykite ant balto popieriaus lapo. Tokiu atveju – svarbiausia pažymėti šią informaciją: eismo įvykio datą, laiką, vietą, transporto priemonių duomenis, transporto priemonių apgadinimus, vairuotojų duomenis, draudimo dokumentų duomenis ir eismo įvykio aprašymą bei schemą.

Deklaracijos pildymas

Deklaracijos blankas atspausdintas ant savaiminio kopijavimo popieriaus ir turi dvi dalis. Abi deklaracijos dalys yra lygiavertės ir nėra svarbu, kurią pasiimsite užpildęs. Deklaraciją pildykite įskaitomai – vardai ir pavardės turi būti rašomos didžiosiomis raidėmis, ypač svarbu aiškiai užrašyti transporto priemonių valstybinius numerius. Jei eismo įvykio kaltininkas vairavo ne Lietuvoje registruotą transporto priemonę, būtinai tiksliai užsirašykite jo draudimo liudijimo duomenis. Įsitikinkite, kad kitas eismo dalyvis viską užpildė ir nepaliko tuščių vietų. Užpildytos deklaracijos nepatartina taisyti.

Dažniausiai daromos klaidos

Teisingai užpildykite laukelius „draudėjas“ ir „draudikas“. Draudėjas yra žmogus, kuris draudžia savo transporto priemonę, t.y. transporto priemonės savininkas, o draudikas – draudimo kompanija. Kartais draudėjas ir vairuotojas gali nesutapti, todėl langelyje „vairuotojas“ pildomi vairavusio asmens, o ne draudėjo duomenys.

Braižant eismo įvykio planą, reikia situaciją brėžti kuo aiškiau – detaliai nurodyti įvykio vietą, gatvės pavadinimą, artimiausio namo numerį, apytikslius atstumus, o važiavimo kryptis pažymėti rodyklėmis. Schemoje taip pat galima pažymėti eismo ženklus ir aprašyti situaciją žodžiu.

Dažniausiai pamirštama pažymėti punktus, apibūdinančius eismo įvykio aplinkybes, kurie išdėstyti 12-ame deklaracijos langelyje.

Taip pat neretai pasitaiko, kad kaltininkas pasirašo tik viename – 15-ame langelyje, tačiau pamiršta pasirašyti ir 14-ame, kur jis pažymi, jog pripažįsta kaltę. Tai pažymėti taip pat būtina. Nukentėjusiajam pasirašinėti 14-ame langelyje nereikia.

11-ame langelyje būtina surašyti matomus automobilio apgadinimus, jie negali būti vėliau prirašomi ar išbraukiami.

Užpildžius deklaraciją, reikia pasidalinti blanko dalis ir kaltininkui per 3 darbo dienas pranešti draudimo bendrovei apie eismo įvykį.

Važiuokite saugiai!
Užpildytos eismo įvykio deklaracijos pavyzdys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)