Už valandos stovėjimą – 1,7 euro

Palangoje rinkliava už automobilių stovėjimą renkama nuo gegužės 15 dienos iki rugsėjo 15-osios. Rinkliava renkama kasdien – ir savaitgaliais bei per valstybines šventes visą parą.

Kurortas suskirstytas į tris zonas, kuriose mokestis už automobilių stovėjimą yra skirtingas.

Brangiausia yra žalioji zona. Joje palikti automobilį pusvalandį kainuoja 0,9 euro, valandą – 1,7 euro. Žalioji zona Palangoje yra buvusios autobusų stoties teritorija bei miesto centrinės dalies teritorija, kurią apibrėžia Kęstučio, J. Basanavičiaus, Vytauto gatvės ir Meilės alėja.

Raudonojoje zonoje, kuri yra nuo S. Dariaus ir S. Girėno gatvės pietuose iki Kęstučio gatvės šiaurėje, nuo J. Basanavičiaus gatvės pietuose iki Žvejų g. šiaurėje ir nuo Vytauto gatvės rytuose iki Meilės ir Naglio alėjų vakaruose bei automobilių statymo vietos Jūratės gatvės vakariniame gale, Jūratės ir Vytauto gatvių sankirtoje, Vasario 16-osios gatvės ruože nuo Vytauto gatvės iki Piktuižio gatvės, Ronžės gatvės ruože nuo Vytauto gatvės iki Plytų gatvės, L.Vaineikio gatvės ruože nuo Vytauto gatvės iki Medžiotojų gatvės, Vytauto gatvės ruože nuo S. Dariaus ir S. Girėno gatvės iki Aitvarų gatvės bei tarp Žvejų ir Šermukšnių gatvių, palikti automobilį pusvalandžiui kainuoja 0,6 euro, valandai – 1,2 euro.

Geltonojoje zonoje, į kurią patenka Palangos centrinės dalies teritorija nuo Žemynos ir S. Dariaus ir S. Girėno gatvių pietuose iki Bangų ir Druskininkų gatvių šiaurėje ir nuo Klaipėdos plento rytuose iki Vytauto gatvės vakaruose, Kontininkų gatvės ruožas nuo Paliepgirių kelio iki sklypo Kontininkų g. 9A bei Vanagupės gatvė, automobilio stovėjimo pusvalandis kainuoja 0,3 euro, valanda – 0,6 euro.

Rinkliava – ir drausminanti priemonė

„Automobilių stovėjimo kainos, palyginti su pernai, nesikeitė“, – teigė Palangos miesto rinkliavų centro direktorius Bronius Martinkus.

Tačiau planuojama praplėsti apmokestintas automobilių stovėjimo zonas. Tokiam siūlymui ketvirtadienį turi pritarti Palangos savivaldybė taryba. Numatyta žaliąja zona paskelbti Žemynos gatvės ruožą nuo Vytauto gatvės iki Plytų gatvės, geltonosios zonos įkainiai turėtų būti taikomi L. Vaineikio gatvės ruože nuo Vytauto gatvės iki Plytų gatvės ir Piktuižio gatvės ruože nuo Vasario 16-osios gatvės iki Kretingos gatvės.

„Zonos, kuriose reikia mokėti už automobilių stovėjimą, plečiamos ne šiaip sau, tai yra drausminanti priemonė. Pats po sezono atidarymo šventės mačiau, kaip kitą rytą 25 metų senumo BMW automobilyje miegojo keli vaikinai, iškišę kojas pro langus. Jie automobilį buvo pasistatę toje vietoje, kur nereikia mokėti, bet tai yra miesto centras.
Ronžės gatvė Palangoje

Negalima leisti, kad Palangos centrinė dalis taptų tokiu rajonu, kuriuose automobiliuose nakvotų žmonės. Kai reikia susimokėti rinkliavą už stovėjimą, tada praeina noras miegoti centre pastatytame automobilyje“, – aiškino B. Martinkus.

Kontroliuoja visą parą

Norintys pigiau mokėti už automobilio stovėjimą gali rinktis Ronžės gatvėje esančią automobilių stovėjimo aikštelę. Šiuo metu valandą joje palikti automobilį kainuoja 87 centus, o parą – 5,79 euro. Tačiau ketvirtadienį Palangos miesto savivaldybės taryba įkainius turėtų padidinti. Numatoma, kad jie sieks eurą už valandą arba 8 eurus už parą.

„Nors automobilių stovėjimas Palangos centre ir yra mokamas, net ne piko savaitgaliais beveik visos vietos būna užimtos“, – B. Martinkus tikino, jog rinkliava poilsiautojų negąsdina.

Be to, anot jo, žmonės visada gali statyti automobilį atokiau nuo miesto centro, tada nereikės mokėti.

„Didelė aikštelė yra prie naujos sporto arenos, nemokamai pastatyti automobilį galima ir aikštelėje, esančioje Taikos gatvėje. Be to, yra daug visokių gatvių, kur leidžiama statyti automobilius, o stovėjimas nėra apmokestintas. Galiu drąsiai teigti, jog Palangoje yra tūkstančiai nemokamų automobilių stovėjimo vietų“, – tikino B. Martinkus.

Neoficialios statistikos duomenimis, per tris vasaros mėnesius į Palangą įvažiuoja apie 800 tūkst. poilsiautojų automobilių.

„Aišku, daugiausia jų būna piko savaitgaliais, tačiau visi visada randa vietą, kur pastatyti mašiną. Dar nėra buvę taip, kad jas reikėtų statyti dviem aukštais“, – juokavo B. Martinkus.

Pernai nuo gegužės 15 dienos iki rugsėjo 15-osios poilsiautojai už automobilių stovėjimą Palangoje sumokėjo kiek daugiau nei 348 tūkst. eurų.

B. Martinkus patarė ir šiemet būti sąžiningiems ir mokėti rinkliavą, nes kontrolieriai, kurie tikrina, ar vairuotojai laikosi prievolės susimokėti mokestį už automobilio stovėjimą, dirba visą parą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (461)