Apie automobilių garso įrangą sklando nemažai mitų. Neva nepasitenkinusieji gamykline aparatūra ir norintieji, kad muzika geriau skambėtų, turės daug ką keisti ir už tai sumokėti krūvą pinigų. Arba kad įrengdami aparatūrą meistrai subjauroja mašinos interjerą.

Būtinas patyręs meistras

Yra nerašyta taisyklė: švaraus garso automobilyje garantija – tinkamai sumontuota įranga. Taigi jei jau nusprendėte šiam reikalui paaukoti nemažą sumą, verčiau patikėkite šį darbą patyrusiems šios srities specialistams.

Tačiau jei tvirtai apsisprendėte, kad kreiptis į meistrus – per brangu, ir patys bandysite įmontuoti garso aparatūrą, jums reikės kai ką žinoti.

Garsiakalbiai ir galia

Garsiakalbiai būna trijų tipų: plačiajuosčiai, koaksialiniai ir komponentiniai. Plačiajuosčiai paprastai būna tik originalūs (gamintojo) – jie yra prasti, o kokybiškiausi yra komponentiniai. Kuo didesnis garsiakalbio skersmuo, tuo žemesnius garsus jis gali išgauti. Tad jeigu jums reikia žemo, jokiu būdu nedėkite 10 cm skersmens garsiakalbių.

Sudėtingiausias klausimas – garsiakalbių jautrumas ir galia. Jo sukuriamas garsas matuojamas jautrumu dB/m/W: kiek decibelų sukuriama 1 metro atstumu davus 1 vato galią. Šis skaičius dažniausiai būna ties 90 dB/m/W.

Norint gauti geresnę garso kokybę, reikia sudėtingesnės difuzoriaus konstrukcijos, vadinasi, didesnio svorio. Didesnis difuzoriaus svoris – tai mažesnis jautrumas. Taisyklės išimtis yra tik tam tikros labai brangios medžiagos. Jas panaudojus galima išlaikyti mažą difuzoriaus svorį.
Popierinį arba plastikinį difuzorių pagaminti lengva. Jam judinti nereikia didelės srovės, didelio magneto, tačiau gaunamas nemažas jo judėjimas ir oro slėgis. Dėl šios priežasties kenčia kokybė.

Svarbiausia – kaip kokybiškai bus sumontuoti garsiakalbiai ir koks stiprintuvas juos maitins.

„Subwooferiai“ ir jų dėžės

„Subwooferiai“, sutrumpintai „subai“, skirti groti garsus iki 100 Hz, dažnai net iki 80 Hz. O garsiakalbiai paprastai skirti groti nuo 80–120 Hz. „Subai“ turi būti montuojami dėžėse, arba „freeair“.

„Freeair“ montavimas yra paprasčiausias, tačiau tik labai retą „subai“ pagal gamintojo nurodymus galima montuoti minėtoje dėžėje, kitaip jį suplėšysite per porą minučių. Be to, jo išgaunamas garsas labiausiai tinka klasikinei, džiazo muzikai, su juo negalėsite mėgautis šiuolaikiniu repu.

Dėžės dažniausiai būna trijų tipų:
1. Uždaros – paprasčiausios, mažiausiai darbo, lengviausia padaryti. Jos nėra jautrios kokybei, skaičiavimo klaidoms ar stiprintuvo kokybei ir subsoniniams dažniams (<20 Hz). Verta atminti, kad jos netinka silpnam stiprintuvui.

2. Su fazoinvertoriumi. Teisingai apskaičiavus, jomis išgaunamas dukart didesnis rezonansinis garsas (+3 db). Dažnių juosta siauresnė, tačiau „subas“ neturi groti 300 Hz ar dar didesniu dažniu. „Subai“ yra jautrūs subsoniniams dažniams ir juos taip pat lengva suplėšyti, tad negrokite garsiai labai retų eksperimentinių dainų su tokiais dažniais. Šias dėžes reikia surinkti tiksliai ir gerai uždaryti visus plyšius, nes nuo to keičiasi charakteristikos ir garso kokybė. Neblogai tinka silpnam stiprintuvui.

3. „Band-pass“. Garsiakalbio difuzorius yra uždaromas tarp dviejų kamerų. Teisingai apskaičiavus išgaunamas keturiskart didesnis rezonansinis garsas (+ 6 db!), tačiau jas tikrai labai sudėtinga padaryti. Šios dėžės labai tinka silpnam stiprintuvui.

Kondensatoriai

Ir akumuliatorius, ir kondensatoriai kaupia elektros krūvį. Iš kondensatoriaus maksimali srovė paimama tuoj pat, vos tik atsiranda poreikis, o iš akumuliatoriaus pikinių srovių paimti neįmanoma, nes jame elektros srovė pagaminama cheminės reakcijos metu, o ji gali vėluoti. Kad taip neatsitiktų, dedamas kondensatorius – jis suvienodina srovę, imamą iš akumuliatoriaus generatoriaus, o pats sugeba tiekti stiprintuvams pikinius krūvius. Jie – uždelstas ilgas žemas bosas.

Jeigu jūsų akumuliatorius labai greitai išsikrauna grojant aparatūrai, kondensatorius čia nepadės. Jums reikia galingesnio arba antro akumuliatoriaus.

Jeigu jūsų garso sistemos galia nesiekia 500 W, kondensatorių dėti netikslinga.

Stiprintuvai

Viena iš svarbiausių garso aparatūros sudedamųjų dalių yra stiprintuvas, tačiau labai nedaug firmų rašo teisingus jo parametrus, tad rinkoje pilna visokių 2 kW stiprintuvų. Jie turi vos 1/4 reklamuojamos galios. Jeigu norite tikrų parametrų, būtinai įsitikinkite, ar yra nurodyta RMS prie vatų. Bet ir tai negarantuos, kad gaunate tai, kas rašoma. Tik puikiai žinomos firmos – „Alpine“, „Infinity“, „Brax“, JBL, „Kicker“, „Clarion“, „Pioneer“, „Rockford Fosgate“, „Helix“ ir kt. – nepameluos. Garso aparatūrai reikės magnetolos, kurių yra daugybė rūšių.