„Įstatymas reikalauja, kad privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu transporto priemonę draustų jos savininkas. Šiuo metu už nedraustos transporto priemonės dalyvavimą eisme baudžiamas vairuotojas, kuris nebūtinai yra savininkas. Dėl to įstatymo pakeitimu siekiame užtikrinti, kad atsakomybę už pažeidimus prisiimtų ir vairuotojai, ir transporto priemonių savininkai“, – sakė finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Finansų ministerija praneša, kad pagal šiuo metu galiojančio Administracinių nusižengimų kodekso nuostatas, PCAD nedraustą transporto priemonę vairuojančiam asmeniui skiriama 60–120 eurų bauda už tai, kad jis neapdraustą priemonę vairavo. Tačiau vairuotojas nebūtinai yra šios transporto priemonės savininkas, kuris pagal įstatymą privalo ją apdrausti. Tokiu atveju savininko atsakomybė perkeliama neapdraustą transporto priemonę vairuojančiam asmeniui, o pats savininkas dėl padaryto įstatymo nusižengimo lieka nenubaustas.

Todėl Finansų ministerija pasiūlė, kad nuo 60 iki 120 eurų bauda būtų skiriama eisme dalyvaujančios, bet PCAD nedraustos transporto priemonės vairuotojui ir savininkui, jeigu tai – skirtingi asmenys: vairuotojas būtų baudžiamas policijos tikrinamoje vietoje, o savininkas – jam nedalyvaujant. Jeigu paaiškėtų, kad policijos sustabdytos ir tikrinamos tokios priemonės vairuotojas ir savininkas yra vienas ir tas pats asmuo – jis būtų baudžiamas vieną kartą.

Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymas reikalauja, kad transporto priemonę šiuo draudimu apdraustų savininkas arba asmuo (nesvarbu ar fizinis, ar juridinis), kuris ją naudoja pagal finansinės (lizingo), išperkamosios nuomos ar kitą panašaus pobūdžio sutartį.

Seimui pritarus, siūlomos nuostatos turėtų įsigalioti nuo kitų metų, kartu su naujuoju Administracinių nusižengimų kodeksu.

Įstatymo projektą Seimas numato svarstyti spalio 11 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)