Šiais laikais gamintojai į automobilius diegia modernias garso aparatūros sistemas, leidžiančias prijungti nešiojamus muzikos grotuvus. Vis tik daugelyje automobilių, ypač senesniuose, tokios įrangos nėra, todėl vairuotojai dažnai muzikos klausosi per nešiojamų grotuvų ausines.

„Tokia praktika gali būti pavojinga. Nors didžiąją dalį informacijos gauname regos pagalba, taip pat svarbūs ir garso signalai. Vairuotojai klausydamiesi muzikos per ausines negali girdėti sirenų, avarinių ir gelbėjimo tarnybų transporto priemonių, artėjančių automobilių ar kitų garsų, leidžiančių suvokti situaciją kelyje“, – teigė „Renault“ vairavimo mokyklos direktorius Zbignievas Veselis.

Be to, vairuojant ausinės trukdo išgirsti garsus, leidžiančius įtarti automobilio gedimą. Kai kuriose šalyse klausytis muzikos per ausines vairuojant yra draudžiama. Lietuvoje Kelių eismo taisyklės nuobaudų už vairavimą su ausinėmis nenumato.

Garsiai grojama muzika automobilio salone gali sukelti panašias pasekmes kaip ir vairavimas klausantis muzikos per ausines, nes tai yra vienas iš dėmesį blaškančių faktorių.

„Svarbu, kad muzika grotų tokiu garsumu, kuris neužgožtų kitų garsų ir neblaškytų dėmesio. Kiekvienas automobilio garso aparatūros sistema besinaudojantis vairuotojas turėtų pasistengti reguliuoti ją kuo trumpiau kai vairuoja“, – pataria „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Garsiai klausytis muzikos per ausines gali būti pavojinga ir pėstiesiems. Jie, kaip ir kiti eismo dalyviai, būdami gatvėje taip pat turėtų naudotis klausa. „Einant per gatvę, ypač riboto matomumo zonose, neužtenka tik apsižvalgyti. Dideliu greičiu atlekianti transporto priemonė dažnai pirmiausia išgirstama, o tik vėliau pamatoma“, – paaiškino „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją