AM kategorijos transporto priemonių vairuotojai sudaro jauniausių eismo dalyvių grupę. Šiai kategorijai priskiriamos kelių tipų transporto priemonės – tai mopedai ir lengvieji keturračiai. Pastaraisiais metais mopedų įregistruojama vis daugiau.

„Teisė vairuoti mopedus ir lengvuosius keturračius gali būti suteikta jau 15 m. sulaukusiems asmenims. Siekiant įgyti šią teisę, pakanka išlaikyti teorijos egzaminą valstybės įmonėje „Regitra“, praktikos egzamino laikyti nereikia. Daugelis tuo rūpinasi jau dabar, kol mopedų ir motociklų sezonas dar neįsibėgėjo,“ – teigia valstybės įmonės „Regitra“ viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė.

Mopedų populiarumas didėja

Kelių transporto priemonių registro duomenimis, 2013 m. sausio 1 d. Lietuvoje buvo įregistruotos 21 323 AM kategorijos transporto priemonės, 2012 m. sausio 1 d. – 19 610.

Daugiausia mopedų registruota Vilniaus miesto savivaldybėje, čia šių metų pradžioje jų buvo 2 587 (2 435 – 2012 m. pradžioje), Kauno miesto – 1 381 (1 326 – 2012 m. pradžioje), Kėdainių rajono – 599 (566 – 2012 m. pradžioje), Kauno rajono – 594 (531– 2012 m. pradžioje), Vilniaus rajono – 593 (546 – 2012 m. pradžioje) ir Klaipėdos miesto savivaldybėje – 526 (471– 2012 m. pradžioje).

Kituose šalies miestuose ir rajonuose įregistruotų mopedų skaičius šių metų pradžioje neviršijo 500.

2013 m. sausio 1 d. duomenimis, Lietuvoje buvo įregistruoti 73 lengvieji keturračiai (atitinkamai prieš metus jų buvo 58).

AM kategorijai priskiriamos transporto priemonės

Mopedas. Dviratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausiasis projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/h ir ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant vidaus degimo varikliui), o didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui), ar triratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausiasis projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/h ir ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant kibirkštinio (priverstinio) uždegimo varikliui), didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant kitokio tipo vidaus degimo varikliui), o didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui).

Lengvasis keturratis. Keturratė motorinė transporto priemonė, kurios masė (be akumuliatorių baterijų, jeigu tai elektros varikliu varoma transporto priemonė) be krovinio ne didesnė kaip 350 kg, didžiausiasis projektinis greitis ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant kibirkštinio (priverstinio) uždegimo varikliui), didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant kitokio tipo vidaus degimo varikliui), didžiausioji nominalioji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui).

Dokumentai, reikalingi mopedo vairuotojo pažymėjimui gauti

Mokytis vairuoti mopedą galima savarankiškai, mokytis vairavimo mokymo įstaigoje neprivaloma.

Registruotis į teorijos egzaminą galima „Regitros“ interneto tinklalapyje arba įmonės informacijos telefonu 8 700 55151. Registruojantis galima pasirinkti pageidaujamą egzaminų centrą ir egzamino laiką.

Atvykęs laikyti teorijos egzamino, „Regitros“ egzaminų centre būsimasis mopedo ar lengvojo keturračio vairuotojas turi pateikti savo pasą arba asmens tapatybės kortelę, galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo pažymą ir sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą, kad baigė kursą pagal privalomojo pirmosios pagalbos mokymo programą.

Teisę vairuoti mopedus turi visi vairuotojai

Pasak valstybės įmonės „Regitra“ specialistų, vairuotojai, kurie jau turi pažymėjimus, suteikiančius teisę vairuoti kitas motorines transporto priemones, gali vairuoti ir mopedą bei lengvąjį keturratį motociklą. Tai patvirtinanti informacija nuo šių metų įrašoma vairuotojų pažymėjimuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)