Tačiau specialistai įspėja – toks žingsnis gali baigtis labai liūdnai. Ypač tada, kai už lango spigina saulė – temperatūra automobilio viduje kyla kaip pirtyje, o tai ypač pavojinga visiems gyviems organizmams.

Užtenka 20 minučių

Medikai išgirdę klausimą apie vaikų palikimą mašinoje suklūsta – gydytojai stebisi, kad apskritai atsiranda tėvų, kurie palieka vienus vaikus mašinoje.

„Tai sukelia ir psichologines problemas“, – sako Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

Tačiau tokių atvejų pasitaiko.

„Vaiką palikus mašinoje, kai oro temperatūra aukšta, be abejo gali įvykti perkaitimo sindromas“, – sako R. Kėvalas. Medikas teigia, kad pavojinga palikti vaiką mašinoje jau tada, kad oro temperatūra perkopia 20 laipsnių šilumos.

„Tokiu atveju vaikui gresia organizmo perkaitimas, patinsta galvos smegenys, gali atsirasti pykinimas, vėmimas. Jei labai ilgai išbus, tai gresia net ir mirtis. Apskritai jokiu būdu negalima palikti vieno vaiko mašinoje, uždaroje erdvėje, nes be perkaitimo gresia ir kitos nelaimės – vaikas ir diržu gali pasismaugti“, – sako UAB „Medgintras“ šeimos gydytoja Birutė Venckūnienė.

Medikė sako, kad laiko tarpas iki nelaimės gali būti pakankamai trumpas.

„Ir 15-20 minučių gali pakakti perkaisti. Aišku, tai nebus labai kritinis atvejis, tačiau organizmas gali perkaisti. Tai priklauso ir nuo vaiko amžiaus – kuo mažesnis vaikas, tuo jis jautresnis“, – sako B. Venckūnienė.

Medikės teigimu, organizmo perkaitimas panašus į saulės smūgį.

„Iš esmės tai praktiškai tas pats. Tik saulės smūgio atveju gaunami tiesioginiai saulės spinduliai“, – sako B. Venckūnienė.

Tėvams reiktų susirūpinti, jei mato, jog vaiko elgesys pasikeitė.

„Vaikas pasidaro irzlus, skauda galvą, gali net vemti. Tokiu atveju reikia dėti šaltesnę drėgną servetėlę ant gavos, duoti atsgerti vėsaus vandens, ramiai pasėdėti pavėsyje. Jei prasideda vėmimas, tai jau reikia važiuoti į ligoninę“, – pataria medikė.

Du svarbiausi patarimai

Jei vyresnis vaikas galbūt sugebės atsidaryti langą ar pakviesti pagalbą, tai nė vienas gyvūnas to padaryti nepajėgs. Uždarytas mašinoje gyvūnas tampa tikrų tikriausiu kaliniu. Kankinamu kaliniu.

Gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ vadovė Jurgita Gustaitienė teigia, kad pasitaiko atvejų, kai sprendimas palikti gyvūną mašinoje baigiasi labai liūdnai.

„Tokie atvejai nutinka pakankamai dažnai. Esame turėję ir mirtinų atvejų. Jokiu būdu negalima palikti gyvūnų mašinoje. Žmonės galvoja: greitai nubėgsiu į parduotuvę. O nubėga, pamiršta, užsikalba, eilė buvo didelė... Jokiu būdu negalima palikti gyvūno mašinos viduje“, – sako J. Gustaitienė.

Norint suprasti, kas vyksta su mašinoje paliktu gyvūnų, reikia bent minimaliai išmanyti jo fiziologiją.

„Pirmiausia reikia žinoti, kad tarkime šuo, kvėpuoja ne visa oda, kaip mes – jo kvėpavimas, keitimasis deguonimi vyksta tik per liežuvį ir šiek tiek per padukus. Paprasčiausiai gyvūnas iškvėpuoja visą orą, trūksta deguonies. Ypač jei mašina stovi ne pavėsyje, o priešais saulę.

Kartais žmonės sako, kad paliko mašiną pavėsyje, bet saulė pasisuko. Dažniausiai tokiu atveju būna organizmo hipertermija – organizmas perkaista“, – konstatuoja J. Gustaitienė.

Tačiau ką daryti, jei gyvūnas perkaito? Pirmas patarimas paprastas.

„Jei tik įmanoma, jei šalia yra vandens telkinys, šunį reikia panardinti į vandenį. Panardinti visą – neužtenka pašlapinti galvą. Reikia visą kūną panardinti į vandenį, kad jis atvėstų. Tai pirmoji pagalba, kurią reikia žinoti. Kitas žingsnis kreiptis į gydytoją. Tai du pagrindiniai dalykai, kurie gali išgelbėti jūsų gyvūną“, – sako J. Gustaitienė.

Neretai žmonės mano, kad atvėsinus gyvūną pavojus praėjo, tačiau taip nėra.

„Terminio smūgio atveju būtinai reikia gydytojo pagalbos. Jei gyvūnas sunkiai kvėpuoja, alsuoja, pasikeitė jo reakcija, jei jo išvaizda akivaidžiai pasikeitusi, jei matosi, kad kažkas ne taip reikia kuo greičiau važiuoti į veterinarijos kliniką, nes tokiu atveju būtini tam tikri medikamentai. Kitu atveju gali būti negrįžtamų pokyčių, kuriuos ateityje bus sunku likviduoti“, – sako J. Gustaitienė.

Beje, problemų gali kilti ir priešingu atveju, jei šeimininkas mašinoje visu pajėgumu įjungia kondicionierių.

„Bet kuriai gyvai būtybei kenkia temperatūrų svyravimai. Jei gyvūnas aukštoje temperatūroje gavo krūvio, o grįžus į mašiną staigiai pasikeičia temperatūra, tai be abejonės yra didžiuliai terminiai kontrastai. Reikia to vengti“, – sako specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)