Pastaruosius dvejus metus „Regitroje“ pradedančiojo vairuotojo pažymėjimų daugiau buvo išduota moterims nei vyrams. Pernai šie pažymėjimai buvo išduoti 19 744 moterims ir 19 178 vyrams. 2011 m. pradedančiojo vairuotojo pažymėjimų, palyginus su 2012 m., buvo išduota daugiau ir moterims (22 202), ir vyrams (21 127).

Lietuvoje dauguma vyrų ir moterų pradedančiojo vairuotojo pažymėjimą siekia įgyti dar iki 30 metų. Pernai tokių vairuotojų moterų buvo 17 070, o vyrų – 18 182.

31 – 40 metų amžiaus grupėje pernai pradedančiojo vairuotojo pažymėjimą gavusių moterų buvo 1 456, šioje grupėje moterys dvigubai lenkia vyrus – 2012 m. tik 672 tokio amžiaus vyrai įgijo vairuotojo pažymėjimus.

Į penktąją dešimtį įkopusių pernai pradedančiojo vairuotojo pažymėjimus gavusių moterų buvo beveik 3,5 karto daugiau nei vyrų: atitinkamai 840 ir 242.

Vyresnio amžiaus sulaukusios moterys, skirtingai nei vyrai, vairuoti mokosi aktyviau. Pernai 375 moterims ir 81 vyrui, kurių amžius nuo 51 iki 70 m., buvo išduoti pradedančiojo vairuotojo pažymėjimai. Taip pat pernai teisė vairuoti buvo suteikta 3 moterims ir 1 vyrui, kuriems buvo nuo 71 iki 80 metų.

Vairuoja kas antra moteris

Iš 1,35 mln. Lietuvoje gyvenančių vyresnių nei 18 metų moterų beveik kas antra turi teisę vairuoti transporto priemones. 2012 metų pabaigos duomenimis, teisę vairuoti lengvuosius automobilius iš viso turėjo 612 374 moterys (iš viso tokių vairuotojų buvo 1 516 242).

Beveik pusės milijono vairuotojo pažymėjimą turinčių moterų amžius – nuo 18 iki 50 metų. Jaunų moterų iki 31 m., turinčių teisę vairuoti lengvuosius automobilius, praėjusių metų pabaigoje buvo 180 109, o vyrų – 227 045.

Sąlygos vienodos

Nors įvairių tyrimų rezultatai rodo, jog moterų ir vyrų vairavimo įpročiai ir braižas turi kai kurių skirtumų, Europos Sąjungos šalyse teisiškai tai nėra kaip nors reguliuojama. Lietuvoje ir vyrams, ir moterims, siekiantiems įgyti teisę vairuoti, taikomi tie patys reikalavimai.

Ketinantys įgyti teisę vairuoti automobilius ar motociklus turi išlaikyti teorijos ir praktinio vairavimo egzaminus. Atvykus į egzaminų centrą reikia pateikti galiojantį asmens dokumentą; galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą, patvirtinančią, kad jo sveikatos būklė ir psichofiziologiniai gebėjimai yra tinkami vairuoti atitinkamos (-ų) kategorijos (-ų) motorines transporto priemones ir sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą, kad baigtas mokymas pagal privalomojo pirmosios pagalbos mokymo programą.

Kartais „Regitros“ darbuotojai sulaukia besilaukiančių moterų klausimų – ar joms atvykstant į egzaminus reikia pateikti papildomą sveikatos pažymą. „Ne, dėl to papildomos pažymos mums pateikti tikrai nereikia. Tačiau moteris turėtų pirmiausia pati atsakingai įvertinti savo būklę, nes egzaminas nėra tiesiog pasivažinėjimas,“ – teigia „Regitros“ specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)