„Kokiu greičiu važinėjate gatvėse?“, „Koks automobilis tinkamiausias autosportui?“, „Kur galima stebėti jūsų varžybas?“. Atsakydamas į šiuos ir daugelį kitų klausimų tituluotas lenktynininkas teigė gatvės nelaikantis varžybų trasa, visada vairuojantis atsargiai bei dėmesingai. Patvirtindamas savo žodžius Europos vicečempionas vaikams parodė neatsargaus elgesio gatvėje pavojus.

P. Pleskovas automobiliu aikštelėje įsibėgėjo iki 50 km/val. ir staigiai stabdė, tarsi menamoje perėjoje netikėtai išdygtų pėstysis. Nepaisant lenktynininko įgūdžių, net ir šiuolaikiškai tobulas bei techniškai tvarkingas automobilis, deja, nesustojo it įbestas.

Jis iš inercijos dar nuriedėjo tam tikrą atstumą. Pradinukai turėjo atspėti, kur sustos automobilis ir toje vietoje pastatyti gairelę. Vaikų nuomonės labai išsiskyrė. Kai kurie, pernelyg optimistiškai vertinantys technikos galimybes, gaireles statė išsyk už perėjos. Tad pastarieji buvo ypač nustebinti, kai automobilis sustojo gerokai už jos.

„Kaip matote, netgi lenktynininko vairuojamas automobilis negali iškart sustoti, jeigu prieš jį kažkas staiga išbėga. Prieš žengiant į perėją reikia įsitikinti, ar vairuotojas mus mato“, - kalbėjo vaikams LRT TV laidos „Keliai, mašinos, žmonės“ vedėjas Juozas Valdas Vilūnas.

Bandymą „Kur sustos automobilis?“ mažieji eismo dalyviai stebėjo Klaipėdos techninės apžiūros centro „Transkona“ aikštelėje. Čia jie išvydo ir daugiau įdomybių.

Automobilio stabdymo bandymus pratęsė ekskursija po Klaipėdos techninės apžiūros centrą. Jo atstovai pradinukams papasakojo ir parodė, kaip, kokiais tikslais bei prietaisais tikrinami stabdžiai, žibintai, išmetamosios dujos ir kiti transporto priemonių techninės būklės parametrai.

„Transporto priemonių techninė būklė - vienas iš veiksnių, lemiančių eismo saugumą. Šios srities svarbą aiškindami pradinukams, siekiame nuo mažų dienų ugdyti naują sąmoningų eismo dalyvių kartą. Neabejojame, kad jos dėka eismo saugumas šalyje pakryps į gerąją pusę“, - teigia Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ prezidentas Antanas Dadurka.

Klaipėdos techninės apžiūros centre su pradinukais bendravęs kelių policijos pareigūnų pagalbininkas „Amsius“ vaikus palydėjo į saugaus eismo pamoką. Joje pradinukus pasitiko kelių policijos komisarė A. Dijokaitė.

Atšvaitai – mada ar poreikis? Kaip išsiugdyti įprotį nepamiršti atšvaitų išeinant iš namų ir teisingai juos užsisegti? Kaip žengti per kelią ir kokioje vietoje, jeigu arti nėra šviesoforo ir pėsčiųjų perėjos? Atsakymus į šiuos klausimus Klaipėdos rajono pradinukai bėrė it žirnius.

Uostamiesčio apylinkių moksleiviai – ne vieninteliai, susipažinę su saugaus elgesio gatvėje pagrindais. Visą šalį aprėpusius renginius pradinių klasių moksleiviams „Būk saugus eismo dalyvis“ inicijavo Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacija „Transeksta" kartu su Vilniaus apskrities Kelių policija.

„Vaikai savo pažįstamoje aplinkoje gerai žino, kaip reikia elgtis pėsčiųjų perėjose, kokiam signalui degant kirsti šviesoforu reguliuojamą sankryžą, įsimena pavojingas vietas ir jose būna atidesni, - pastebi A. Dijokaitė. - Kuriant naujas, netikėtas užduotis ugdomas pradinukų budrumas, būtinas visose eismo situacijose, kur jie beatsidurtų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją