Ar patys imatės tokios pilietiškos veiklos ir fiksuojate KET pažeidėjus, ar vis dėlto paliekate šią užduotį atitinkamų institucijų darbuotojams? Išgirdę tokį klausimą, dauguma (60 proc.) vairuotojų pripažįsta, kad pastebi kelių eismo taisyklių pažeidėjus, tačiau jų nusižengimų nefilmuoja, nefotografuoja ir nieko apie tai neinformuoja.

Šie vairuotojai vadovaujasi dviem principais: pirma, norint nufotografuoti arba nufilmuoti kelių eismo taisyklių pažeidimą, tektų pačiam pažeisti taisykles ir vairuojant naudotis telefonu. Ir tai būtų ne tik pažeidimas, bet dar ir atitrauktų dėmesį nuo eismo – taip netgi galėtų susidaryti avarinė situacija. Antra, šių vairuotojų teigimu, ne visi kelių eismo taisyklių pažeidimai daromi tyčia, todėl nesinorėtų pridaryti problemų vairuotojui, kuris galbūt netyčia, dėl ligos ar kitos rimtos priežasties nepastebėjo ženklo ar kelių ženklinimo, o jo pažeidimas nesukėlė jokių rimtų pasekmių.

Vidutiniškai keturi iš dešimties vairuotojų neužsimerkia prieš kelių eismo taisyklių pažeidimus, atskleidė transporto skelbimų portalo Autogidas.lt atliktos apklausos rezultatai. 36 proc. respondentų teigia, kad informuoja policiją apie rimtus taisyklių pažeidimus, pavyzdžiui, jei kyla įtarimų, kad kitą transporto priemonę vairuoja išgėręs žmogus. 1 proc. apklausos dalyvių į policiją nesikreipia, bet siunčia įrašytą vaizdo medžiagą arba nuotraukas žinių portalams. 3 proc. patys nerenka įrodymų, nefotografuoja ir nefilmuoja, bet apie KET pažeidimus informuoja policijos pareigūnus.

Daugumos apklausos dalyvių nuomone, apie tuos, kurie informuoja pareigūnus ir fiksuoja nusižengimus KET, teigiamai galima galvoti tik tais atvejais, kai jie paskundžia apie tikrai rimtus pažeidimus. O jei pažeidimai menki ir nesukuria avarinių situacijų, tai vertintina neigiamai, nes tokių situacijų gali susiklostyti bet kuriam vairuotojui.

Paklausus, ar KET pažeidėjus turėtų fiksuoti tik tam tikrų institucijų pareigūnai ar ir paprasti piliečiai, Autogidas.lt apklausoje dalyvavę asmenys pasidalijo į dvi grupes. Vienų teigimu, kiekvienas gyventojas turi rūpintis saugumu ir fiksuoti KET pažeidėjus, nenumoti į juos ranka. Kiti laikosi nuomonės, kad eiliniams piliečiams nereikia persistengti, nebent pažeidimai būtų pavojingi gyvybei ar būtų rimtai trikdomas eismas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)