Tikrinta, ar sveikieji nepiktnaudžiauja tik neįgaliesiems skirtomis zonomis.

Tai – prevencinė akcija „Atspėk mano negalią!“, rengta pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos „Baltai Juoda” ir KTU organizacijos „Tvirtovė“. Prie iniciatyvos prisidėjo ir Kauno bei Šiaulių savivaldybių Viešosios tvarkos skyriaus atstovai. Šiauliuose akcija vyko pirmą, Kaune – antrą kartą.

Lipdukai – keliasdešimčiai pažeidėjų

Akcijos metu Kaune užfiksuota 14 pažeidėjų, palikusių automobilius neįgaliųjų vietose, tačiau teisės tam neturinčių. Daugiausiai apsimetusių neįgaliais vairuotojais rasta prie didžiųjų Kauno prekybos centrų: „Mega“, „Akropolis”, „Molas” ir „Hyper Maxima”.

Šiauliuose prie didžiųjų prekybos centrų „Akropolis“, „Tilžė“ bei kitų rasta apie 10 pažeidėjų.

Ant prasižengusiųjų automobilių buvo klijuojami specialūs akcijos lipdukai bei užduodamas klausimas: „Kokią negalią turi, kad statai automobilį būtent čia?”. Pažeidėjai buvo drausminami prevenciniu pokalbiu. Visų jų transporto priemonės buvo fotografuojamos ir siunčiamos Kelių policijai.

Paklausti, ar sklandžiai klojosi akcija, akcijos dalyviai išskyrė tik vieną emocingesnį atvejį, kuomet prie Kauno prekybos centro „Molas“ sutiktas pažeidėjas kaip užstrigusi plokštelė teiravosi: „Jūs ką ... (keiksmažodis, - aut. past.) neturit ką veikt? Neturit ką veikt? Neturit ką veikt?“. Jam buvo paaiškinta akcijos esmė bei raginta daugiau neprasiženginėti.

Siekis – skatinti pilietiškumą

Pasak organizacijos „Baltai Juoda” saugumo padalinio vadovo Ovidijaus Gudaičio, Kaune iniciatyva kartota, nes problema vis dar aktuali: „Po pirmos „Atspėk mano negalią!“ akcijos praėjus daugiau nei mėnesiui (pirmoji vyko rugpjūčio 13 d., - aut. past.) iš neįgaliųjų dar sulaukiame nusiskundimų apie pažeidėjus. Toliau siekiame didesnio visuomenės supratimo bei aktyvaus pilietiškumo ugdymo. Visa tai reikia aktyviai puoselėti. Ir mes pasiryžę tęsti pilietinę misiją!”.

Jis pažymėjo, kad šiandien nebuvo siekta įžeisti ar sumenkinti žmogaus orumo, atvirkščiai, skatinta pagarba žmogaus teisėms bei remtasi kiekvienam Lietuvos piliečiui lygiateise LR Konstitucija.

Pašnekovas paragino piliečius atsakingiau laikytis taisyklių, kurios draudžia teisės tam neturinčiam asmeniui statyti automobilį neįgaliojo ženklu pažymėtose vietose.

Efektyviausia – viešinimas?

PC „Mega“ automobilių stovėjimo aikštelėje sutiktas neįgaliojo vežimėlyje sėdintis Ramūnas Verbavičius džiaugėsi jaunimo aktyvumu ir tikino, kad tokių akcijų labai reikia:

„Tikrai sunervina, kai vyksti į neįgaliųjų zoną, o visos vietos būna užstatytos sveikų vairuotojų. Dėl tokių akcijų kaip ši pažeidėjai tikrai pasijaus gėdingai ir antrą kartą, tikiu, taip jau nebesielgs. Viešinti ir gėdinti – stipriausias ginklas“.

Kita problema pašnekovas įvardijo atvejus, kuomet sveikieji taip užtveria neįgaliųjų automobilių dureles, jog neįmanoma įsikelti vežimėlio į vidų.

„Kartą buvo taip užstatytos mano automobilio durelės, kad net praeivių teko prašyti, jog išvairuotų automobilį. Tik tuomet galėjau į jį patekti“, - teigė vyras. Ir pridūrė: „Pastebėjau, kad Lietuvos „neįgalieji“ važinėja tik su prabangiomis mašinomis“.

Jis pažymėjo, kad daugiausiai problemų beieškant, kur pastatyti neįgaliojo automobilį kyla prie įvairių valstybinių įstaigų.

Beje, lygindamas situaciją su užsienio valstybėmis, kur nuolat keliauja dalyvauti sportinėse varžybose, R. Verbavičius tikino, tokių pažeidėjų nesutikęs nei karto.

Sveikiesiems, besistatantiems automobilius neįgaliųjų vietose jis nori pasakyti: „Linkiu, kad netektų sužinoti, ką reiškia atsidurti tokioje padėtyje kaip mes...“.

Jei reikės – kartos vėl

Organizacijos „Baltai Juoda“ vadovas Paulius Klikūnas teigė, kad ar akcija „Atspėk mano negalią!” bus kartojama vėl, priklausys nuo poreikio: „Visos pilietinės akcijos daromos atsižvelgiant į poreikį, o jį mums geriausiai gali įvardinti patys neįgalieji. Jeigu jie išreikš, kad problema dar egzistuoja ir reikia padėti – tuomet žinoma, mes būtinai kartosime!“.

Primename, kad KET numatyta, jog transporto priemonėms, nepažymėtoms neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortele arba skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“, draudžiama stovėti vietoje, kurioje gali stovėti tik tokiais ženklais pažymėtos transporto priemonės. Už pažeidimą numatoma 100-300 Lt bauda arba gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemonę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)