Rizikuoti ir važiuoti su išgėrusiais vairuotojais labiausiai linkusios didžiųjų Lietuvos miestų (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos) jaunesnio amžiaus gyventojos: 20–29 metų amžiaus grupėje su apsvaigusiu nuo alkoholio vairuotoju važiuoti rizikavo daugiausiai – net 47 proc. respondenčių. 15–19, ir 30–39 metų amžiaus grupėse tokių buvo po 44 proc. Atsargiausios yra vyriausios apklausos dalyvės – tik 25 proc. iš jų teigė sėdėjusios šalia išgėrusio vairuotojo. Kaip parodo apklausos duomenys, jaunesnio amžiaus moterys ir pačios kur kas dažniau imasi vairuoti išgėrusios.

Paklaustos, ar stengtųsi užkirsti kelią, jeigu žinotų, kad jų artimasis / bičiulis ruošiasi sėstis prie vairo neblaivus, net 65 proc. respondenčių tvirtino, kad bandytų juos sulaikyti bet kokiomis priemonėmis, 33 proc. – teigė, kad bandytų atkalbinėti, tačiau paliktų sprendimo laisvę pačiam vairuotojui. Tik 1 proc. apklaustųjų teigė, kad nesiimtų jokių priemonių ir netrukdytų vairuotojui, nes mano, kad jis pats gali geriausiai įvertinti situaciją.

„Vairavimas išgėrus – didžiausia saugumo Lietuvos keliuose problema. Kasmet neblaivūs vairuotojai sukelia po kelis šimtus autoavarijų. Šiais metai autoįvykiuose, sukeltuose neblaivių vairuotojų, nukentėjo beveik 250 žmonių, 15 – žuvo. Keleiviai, kurie rizikuoja sėsdamiesi šalia išgėrusio vairuotojo yra ne mažiau atsakingi už tuos, kurie išdrįsta vairuoti apsvaigę nuo alkoholio. Apsvaigęs vairuotojas – negali blaiviai įvertinti situacijos“, – pažymėjo susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Susisiekimo ministras, siekdamas atkreipti jaunų žmonių dėmesį į vairavimo apsvaigus nuo alkoholio problemą, kreipėsi į šalies naktinių klubų bei naktinio pramogų pasaulio atstovus – žinomus muzikos atlikėjus, barmenus, kviesdamas prisijungti prie spalio 20 d. vyksiančios socialinės akcijos „Europos naktis be autoavarijų“.

Trečiąjį spalio šeštadienį prie iniciatyvos prisijungusiuose naktiniuose klubuose jų lankytojai bus kviečiami nesėsti prie vairo apsvaigę. Tam, kad prieš sėdant prie automobilio vairo būtų sudaryta galimybė pasitikrinti būklę, klubuose drauge su informacine medžiaga bus dalinami ir vienkartiniai alkotesteriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)