Remiantis naujausiu tyrimu, maždaug pusė automobilių Europoje važinėja padangomis, kurių slėgis nuo reikalaujamo skiriasi daugiau nei 10 proc. Be to, dešimtadalio ištirtų automobilių bent viena padanga buvo netekusi 20 proc. slėgio. Tokie skaičiai rodo, kad tai yra reali eismo saugumo problema.

Nepakankamai pripūstos padangos ne tik padidina degalų sąnaudas. Remiantis Nacionalinės JAV greitkelių eismo saugumo administracijos (NHTSA) išvadomis, pagrindinė priežastis, kodėl kelyje sugadinamos padangos, yra per mažas slėgis.

Automobiliai, kurių padangos nėra tinkamai pripūstos, tris kartus labiau rizikuoja pakliūti į eismo įvykį, sako NHTSA specialistai. Važiuojant greitkeliu, nepakankamai pripūstos arba per daug apkrautos padangos gali tiesiog sprogti.

Itin dažnai žmonės galvoja, kad padanga gali sprogti tik tuo atveju, jeigu ją praduri. Vis dėlto yra ir kitų galimų priežasčių. Slėgis padangose gali mažėti dėl nesandarumo ar temperatūros pokyčių.

Važiuojant automobiliu, kurio padangos nėra tinkamai pripūstos, vairuotojas turėtų pajusti suprastėjusį valdymą, o po kurio laiko ir pamatyti, kad protektorius dėvisi netolygiai. Ilgesnį laiką taip eksploatuojant padangas, gali būti pažeistas ir karkasas, o tai jau gali pakvipti visišku padangos sugadinimu.

Dėl padangų slėgio negali būti ramūs net ir tie, kas važinėja naujesniais automobiliais, kuriuose įmontuota automatinė padangų slėgio tikrinimo sistema. Mat ji vairuotoją informuoja tik tada, kai slėgis padangoje nuo gamintojo rekomenduojamo pasikeičia 25 proc.

Tad visada pravartu po ranka turėti manometrą, o jeigu jo neturite, teks užsukti į degalinę ir ten pamatuoti padangų slėgį. Svarbiausia tai daryti ne kas pusę metų keičiant padangas, o bent kas mėnesį. Važinėjant tinkamai pripūstomis padangomis degalų sąnaudos bus mažesnės, padangos dėvėsis lėčiau, o kelionės bus saugesnės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)