Ilgosios šviesos nepadeda išvengti susidūrimo su į kelią išbėgusiu gyvunu

Kasmet daugėja nelaimių, kai į kelią išbėgę gyvūnai automobilių vairuotojams pridaro žalos. Per trejus metus ir beveik devynis mėnesius padaryta žala siekia beveik 1,4 mln. Lt, rodo bendrovės BTA duomenys.

„Atlikę beveik trijų metų analizę, pastebėjome, jog daugiausia įvykių su laukiniais gyvūnais užfiksuota spalį, lapkritį ir gegužę. Minėtu laikotarpiu jų nutinka 3 kartus dažniau nei įprastai. Deja, susidūrimų su gyvūnais kiekvienais metais skaičius auga. Neretai tai vyksta dėl pačių vairuotojų neatidumo, kelio ženklų nepaisymo ir leistino greičio viršijimo. Tačiau būna ir tokių situacijų, kai vairuotojai išsigandę žvėrelio patys imasi labai staigių manevrų, kurie baigiasi automobilio apsivertimu šalikelėje ar išvažiavimu į priešpriešinę eismo juostą”, – teigia BTA Žalų reguliavimo departamento direktoriaus pavaduotojas Ernest Marek Goliančik.

Pasak BTA specialisto, vis tik turimi duomenys neatitinka realaus žalos masto. Susidūrimus su gyvūnais draudikai fiksuoja pagal kasko draudimą, o juo draudžiasi tik dalis vairuotojų, todėl tokios nelaimės pridaro kur kas daugiau žalos nei atsispindi statistikoje.

Kaip teigia E.M. Goliančik, pavojingiausias žvėris kelyje yra briedis. Tai bene stambiausias Lietuvoje miško gyventojas, kuris susidūrimo metu gali pridaryti nemenkų nuostolių ir automobiliui, ir jo vairuotojui. Pastebėta, kad daugiausia nelaimių su šiais gyvūnais nutinka magistraliniuose keliuose. Pasak specialisto, tokiems miško galiūnams net ir apsauginės girių tvoros – ne kliūtis.

Policijos duomenimis, daugiausia tokių įvykių užregistruota krašto keliuose, kiek mažiau magistraliniuose, dar mažiau – rajoniniuose. Per pastarąjį laikotarpį susidūrimai su laukiniais žvėrimis itin dažnai fiksuoti Vilnius-Panevėžys, Ukmergė-Molėtai keliuose, taip pat Ukmergė-Patronys-Pagiriai, Ukmergė-Raguva-Nemėžis, Radiškis-Anykščiai-Rokiškis, Kėdainiai-Šėta-Ukmergė kryptimis.

Kaip teigė Žalų reguliavimo departamento direktoriaus pavaduotojas, susidūrimo su gyvūnais atvejais automobilis apgadinamas gerokai stipriau nei įprastai. Vidutinė žala nutikus tokiai nelaimei yra apie 4,8 tūkst. litų, kitų įvykių – 2,2 tūkst. litų.

Draudimo bendrovės ekspertas pataria, kaip išvengti susidūrimo su gyvūnais:

Važiuodami miškingose vietovėse ar šalia miškų atkreipkite dėmesį į specialų apie žvėris įspėjamąjį kelio ženklą. Sulėtinkite važiavimo greitį, kad galėtumėte tinkamai sureaguoti į iškilusį pavojų.
Tamsoje važiuokite lėčiau nei įprastai, išlaikykite maksimalų budrumą – įdėmiai sekite kelią ir šalikelę.
Tamsiuoju paros metu važiuojant pamiške rekomenduojama nejungti ilgųjų šviesų. Jos gali paskatinti išsigandusį žvėrį suakmenėti, o ne bėgti šalin.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)