„Kiek dar ken­tė­si­me?“, – klau­sė ne­tru­kus vyk­sian­čio šo­nas­ly­džio skel­bi­mą sto­te­lė­je pa­ma­tę vie­ti­niai Vidz­gi­rio gy­ven­to­jai. Jie ga­li bū­ti ra­mūs, bir­že­lį nu­ma­ty­tas šo­nas­ly­dis ne­įvyks, nes sa­vi­val­dy­bė or­ga­ni­za­to­riams reng­ti šį ren­gi­nį Rau­don­kal­nio gat­vė­je lei­di­mo ne­iš­da­vė.

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bė ga­vo ne vie­ną gy­ven­to­jų skun­dą dėl pas­ku­ti­nį ge­gu­žės sa­vait­ga­lį vy­ku­sio šo­nas­ly­džio fes­ti­va­lio su­kel­tų ne­pa­to­gu­mų.

„Tą penk­ta­die­nio va­ka­rą ir vi­są šeš­ta­die­nį Vidz­gi­rio mik­ro­ra­jo­ne ne­bu­vo įma­no­ma bū­ti – au­to­mo­bi­lių va­rik­lių riau­mo­ji­mas ne­lei­do ra­miai il­sė­tis. Mū­sų ke­lių mė­ne­sių kū­di­kis bu­vo nuo­lat pri­ke­lia­mas iš mie­go, o au­gin­ti­nė Mal­tos bi­šo­niu­kė Ber­ta iki šiol bi­jo iš­ei­ti į lau­ką, vos iš­gir­du­si gar­siau riau­mo­jan­čią trans­por­to prie­mo­nę, tuoj pat lyg kul­ka šau­na na­mų du­rų link.

Be to, neįmanoma pra­si­ver­ti lan­gų ne tik dėl triukš­mo, bet ir dėl svy­lan­čių pa­dan­gų kva­po. Dan­gus bu­vo ap­si­trau­kęs juo­du mė­ly­nu rū­ko šy­du. Ne­jau­gi mies­to val­di­nin­kai, lei­dę or­ga­ni­zuo­ti to­kius ren­gi­nius mie­ga­ma­ja­me mik­ro­ra­jo­ne, nė tru­pu­čio ne­mąs­to? Ar Aly­tu­je tai vie­nin­te­lė vie­ta or­ga­ni­zuo­ti šo­nas­ly­džio var­žy­bas?“, – pa­si­pik­ti­ni­mo ne­slė­pė į „Aly­taus nau­jie­nų“ re­dak­ci­ją krei­pę­sis Li­kiš­kė­lių gat­vė­je gy­ve­nan­tis jau­nas aly­tiš­kis Ro­kas.

Pa­sak Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo Kęs­tu­čio Žu­roms­ko, mies­to val­džia po šio ren­gi­nio su­lau­kė ir dau­giau skun­dų: „Gy­ven­to­jai ne­pa­si­ten­ki­ni­mą reiš­kė ir dėl to, kad or­ga­ni­za­to­riai lai­ku ne­pa­si­rū­pi­no apie už­da­ry­tą eis­mą gat­vė­je per­spė­jan­čiais ke­lio žen­klais, ne­bu­vo nu­ro­dy­tos sche­mos, kaip ap­va­žiuo­ti kvar­ta­lą.

Dėl to bu­vo su­si­da­riu­si trum­pa­lai­kė au­to­mo­bi­lių spūs­tis, o iš ki­tų mies­tų at­vy­ku­siems gat­vių ne­ži­nan­tiems sve­čiams taip pat bu­vo sun­ku su­sio­rien­tuo­ti, kur va­žiuo­ti.“

K. Žu­roms­ko tei­gi­mu, skųs­ta­si ir dėl triukš­mo, kva­po. Te­ko il­gai lauk­ti, kol or­ga­ni­za­to­riai su­tvar­kys po ren­gi­nio ne­kaip at­ro­dan­čią Rau­don­kal­nio gat­vę. Jie pri­va­lė­jo su­rink­ti vi­sas šiukš­les, šva­riai nu­šluo­ti ant va­žiuo­ja­mo­sios ke­lio da­lies li­ku­sias pa­dan­gų at­plai­šas, at­sta­ty­ti su­lanks­ty­tus ke­lio ati­tva­rus, ki­tą in­fra­struk­tū­rą, per­da­žy­ti po var­žy­bų nu­trin­tas bal­tas ke­lio žen­kli­ni­mo li­ni­jas.

„Po ren­gi­nio ant ke­lio dar il­gai gu­lė­jo pa­dan­gų at­plai­šos, li­ko jų žy­mės. Te­ko ieš­ko­ti ir or­ga­ni­za­to­riams pri­min­ti jų įsi­pa­rei­go­ji­mus, kad pri­va­lo su­tvar­ky­ti vis­ką iki ga­lo, nes vaiz­das po ren­gi­nio mū­sų ne­ten­ki­no“, – sa­kė K. Žu­roms­kas.

Tie­sa, šiuo me­tu Rau­don­kal­nio gat­vė jau ap­tvar­ky­ta, nu­blu­ku­sios bal­tos li­ni­jos at­nau­jin­tos, ta­čiau dar ketvirtadienį va­žiuo­jant ties ja esan­čiu po­sū­kiu akį vė­rė ant va­žiuo­ja­mo­sios da­lies nuo pa­dan­gų li­ku­sios juo­dos žy­mės, mė­tė­si vie­na ki­ta šiukš­lė, bu­vo ne­nu­trin­tos tra­sos žy­mė­ji­mo vie­tos.

Ties pre­ky­bi­niais kon­tei­ne­riais prie ke­lio sto­vin­tys me­ta­li­niai sto­vai su mė­ly­no­mis len­te­lė­mis iki šiol su­lanks­ty­ti ir ne­at­sta­ty­ti.

„Se­mi Pro“ šo­nas­ly­džio šou or­ga­ni­za­vo ne per se­niau­siai su­si­kū­ru­si „drif­to“ ko­man­da „Si­de to Si­de“, šiais me­tais ta­pu­si Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių spor­to fe­de­ra­ci­jos na­re.

Ga­li bū­ti, kad toks Rau­don­kal­nio gat­vės nau­do­ji­mas ko­mer­ci­niams ren­gi­niams, su­ke­lian­tiems tiek daug ne­pa­to­gu­mų ap­lin­ki­niams gy­ven­to­jams, grei­čiau nei įpras­tai pa­rei­ka­laus at­nau­ji­ni­mo iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to lė­šų, ku­rių per­tek­liu­mi pa­si­gir­ti ne­ga­li­me.

Pa­sak K. Žu­roms­ko, at­si­žvel­gu­si į ne­at­sa­kin­gą ren­gi­nio or­ga­ni­za­to­rių el­ge­sį ir iki ga­lo ne­su­tvar­ky­tą gat­vės in­fra­struk­tū­rą, mies­to val­džia svars­to at­ei­ty­je už­draus­ti to­kio po­bū­džio ren­gi­nius or­ga­ni­zuo­ti Rau­don­kal­nio gat­vė­je. Juos bus siū­lo­ma reng­ti Pra­mo­nės ra­jo­ne, kur vyk­da­vo ir anks­čiau.