Tokį patį testą prieš mėnesį Latvijos vairuotojams surengė Latvijos draudikė „Balta“ ir Latvijos policija. Palyginus abiejų šalių rezultatus paaiškėjo, kad lietuviai mano vairuojantys saugiau nei latviai.

Interneto tinklapyje www.vairavimostilius.lt lankytojai galėjo atsakyti į klausimus ir sužinoti, koks yra jų vairavimo stilius. Priklausomai nuo pasirinktų atsakymų, kiekvienas testo dalyvis būdavo priskiriamas vienai iš 10 vairavimo stiliaus kategorijų: vyrų – „Kelių erelis“, „Nenustygstantis vietoje“ (judrus, bet besiblaškantis eismo dalyvis), „Racionalus vairuotojas“ (važiuojantis atsargiai, saugiai), „Vairavimo asas“ (puikiai situaciją kontroliuojantis vairuotojas), „Teorijos daktaras“ (puikiai išmanantis teoriją, bet turintis silpnų vietų praktikoje), arba atitinkamai moterų – „Damutė pleputė“ (per daug susikoncentravusi į save ir asmeninius reikalus, nei į eismą), „Nenustygstanti vietoje“, „Racionali vairuotoja“, „Vairavimo deivė“ ir „Teorijos daktarė“.

„Ši interaktyvi apklausa - testas buvo puiki proga pamatyti ne tik šalyje vyraujančias vyrų ir moterų vairavimo stilių tendencijas, bet ir lyčių savivertės skirtumus. Tyrimas be kita ko atskleidė, kad Lietuvos moterys save laiko geresnėmis vairuotojomis, nei vyrai. Pastarieji savo įgūdžius vertina gerokai kritiškiau. Pavyzdžiui, „Vairavimo deivėmis“ – vairuotojomis, kurių vairavimo įgūdžiai tiesiog verčia iš kojų net ir patyrusius profesionalus, save laiko net 39 proc. šalies moterų vairuotojų. Tuo tarpu atitinkamus sugebėjimus turinčių „Vairavimo asų“ kategorijoje prie vyrų save priskyrė vos penktadalis Lietuvos vyrų vairuotojų“, – pastebi „Lietuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir marketingo departamento direktorė Aurelija Kazlauskienė.

Testas atskleidė, kad tarp vyrų daugiausia yra racionalių vairuotojų (52 proc.), o mažiausiai – „Teorijos daktarų“ (3 proc.). Daugiausia vairuotojų moterų – net 39 proc. – mano, jog yra tikros „Vairavimo deivės“, o racionaliomis save laiko 35 proc. vairuojančių moterų.

Apklausa-testas taip pat parodė, kad 9 proc. vyrų ir 5 proc. šalies moterų vairuotojų save laiko „Kelių ereliais“ arba „Damutėmis pleputėmis“ – vairuotojais, ant kurių sąžinės, dėl nutrūktgalviško ir pavojingo vairavimo, guli bent kelios avarinės situacijos su (ne)laiminga pabaiga.
Testo rezultatai

Latvijoje – daugiau „nenustygstančių vietoje“ vairuotojų

Prieš mėnesį Latvijos vairuotojų apklausoje gauti duomenys rodo, kad Latvijoje vairuojančios moterys taip pat dukart dažniau nei vyrai itin gerai vertino savo vairavimo įgūdžius.

Palyginus Lietuvos ir Latvijos vairuotojų testų rezultatus išryškėjo įdomus faktas, kad lietuviai mano vairuojantys saugiau nei latviai: Latvijoje dominuoja (sudaro apie 35 proc. visų vairuotojų) „nenustygstantys vietoje“ vairuotojai – važiuojantys gana greitai, judriai, bet nepakankamai saugiai, per daug blaškosi.

„Vairavimo stilius turi didelę įtaką eismo saugumui. Jeigu vairuotojas nėra susikoncentravęs, jeigu blaškosi, kalba telefonu ar taisosi šukuoseną, vairuoja per daug agresyviai, per daug pasitikėdamas savo jėgomis, yra didesnė tikimybė, kad toks vairuotojas gali sukelti avariją. Vairuoti reikia ramiai, bet tuo pačiu ir atidžiai, sukoncentravus dėmesį. Būtina galvoti ne tik apie save, bet aktyviai stebėti eismą, kitus dalyvius. Jeigu daugelis mūsų pasitikime savo sugebėjimais prie vairo, tai dar nereiškia, kad kelyje neatsiras kitų kliūčių ar neatidžiai pasielgs kitas vairuotojas“, – aiškino Policijos departamento prie VRM atstovė spaudai Lina Nemeikaitė.

Anot L. Nemeikaitės, Lietuvoje policijos pareigūnai per metus užfiksuoja apie 700 vairuotojų, kai šie padaro kelis KET pažeidimus iš eilės arba sukelia avaringas situacijas, vairuoja chuliganiškai. 2012 metais policija nustatė beveik 28 tūkst. kelių eismo taisyklių pažeidimų, kai vairuotojai nesilaikė draudimo naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, t. y. vairuodami kalbėjo telefonu, nenaudodami laisvų rankų įrangos. Siekdama didinti eismo saugumą, birželio mėnesį šalies keliuose Lietuvos policija vykdys ne vieną prevencinę priemonę, tarp jų ir drausminti pavojingai bei chuliganiškai važiuojančius vairuotojus.

Į „Vairavimo stiliaus“ testo klausimus per gegužės mėnesį atsakė daugiau nei 17 tūkst. interneto vartotojų – beveik 11 tūkst. vyrų ir per 6 tūkst. moterų vairuotojų. Interaktyvią apklausą-testą organizavo didžiausia šalies ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ (LD), kartu su Lietuvos policija, vairavimo mokykla „Girdauskas Rally School“ ir naujienų portalu DELFI.

Saugiai keliauti norintiems vairuotojams Lietuvos policija pataria:
1.Užsisekite saugos diržą ir apie tai priminkite keleiviams. Pasirūpinkite vežamų vaikų saugumu automobilyje (naudokite jiems skirtas specialias sėdynes).
2.Nesėskite prie vairo neblaivūs, apsvaigę nuo psichiką veikiančių medžiagų, taip pat pavargę ar susirgę, jei dėl to gali kilti pavojus eismo saugumui.
3.Važiuokite tik leistinu ir saugiu greičiu.
4.Vairą laikykite abiem rankomis, ties laikrodžio 9 ir 3 valandų pozicijomis. Taip galėsite geriausiai kontroliuoti automobilį.
5.Vairavimas – atsakingas darbas, dėl to susikaupkite ir susikoncentruokite į tai, kas vyksta kelyje.
6.Nevažiuokite „prilipę“ prie kito automobilio: laikykitės reikiamo (saugaus) atstumo nuo prieš jus ir greta važiuojančių transporto priemonių.
7.Venkite staigių manevrų.
8.Žiūrėkite į vairavimą, kaip į komandinį darbą. Prieš darydami manevrą, pagalvokite ne tik apie save, bet ir kitus eismo dalyvius, numatykite jų galimus veiksmus.
9.Didelį dėmesį skirkite vaikams, nes jų elgesys dažnai neprognozuojamas (prie pėsčiųjų perėjų, šalia kelio, kiemuose).
10.Gerbkite kitus eismo dalyvius – pėsčiuosius, dviračių vairuotojus.
11.Laikykitės Kelių eismo taisyklių ir prisiminkite, kad geriausias patarėjas kelyje – atidumas, drausmingumas ir atsargumas!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)