Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, pėstieji į eismo įvykius dažniau patenka šviesiuoju paros metu, tačiau daugiau jų žūsta sutemus. Pernai eismo įvykių metu žuvo 98 pėstieji, iš kurių net 63 – tamsiuoju paros metu. Šiemet keliuose žuvo 76 pėstieji, didžioji dalis – 46 asmenys (arba 60,5 proc.) – taip pat tamsiuoju paros metu.

„Nagrinėjome trejų pastarųjų metų žuvusių pėsčiųjų statistiką. Kasmet jie sudaro apie trečdalį visų žuvusių eismo dalyvių. Tačiau tarp jų – tik vienas kitas, kuris buvo prisisegęs atšvaitą ar dėvėjo liemenę. Beveik nėra žuvusiųjų su atšvaitais, o tai iškalbinga statistika“, – teigė Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Eismo saugumo skyriaus vedėjas Nemunas Abukauskas.

Eismo dalyvių matomumas su atšvaitais, kitais šviesą atspindinčiais elementais padidėja apie tris kartus. Važiuojant su įjungtomis artimosiomis žibintų šviesomis tamsoje jie pastebimi maždaug iš 150 metrų atstumo, be atšvaito – ne daugiau nei iš 50 metrų. Su tolimosiomis žibintų šviesomis eismo dalyvių matomumas sudaro atitinkamai 300 ir 100 m. Palyginimui, automobilio stabdymo kelias važiuojant 100 km/val. greičiu yra apie 80 metrų.

Atšvaitų atsargomis šalies apskričių policijos pareigūnai kiekvienais metais rūpinasi patys. Todėl didelė paspirtis neatlygintinai atšvaitus dovanojančios įmonės, įstaigos, įvairios visuomeninės organizacijos. Kai kurios įmonės jų įteikia tūkstančiais.

Lietuvos kelių policijos tarnyba primena, kad atšvaitai prie drabužių turi būti prisegti taip, kad juos matytų kiti eismo dalyviai. Atšvaitų ar kitų šviesą atspindinčių elementų naudojimas tamsiuoju paros metu pėstiesiems yra privalomas. Už šios taisyklės nepaisymą gresia administracinė nuobauda (80–140 litų bauda).

Atšvaitus dalijo ir VGTU studentai

Saugumo kelyje problemai neabejingi ir studentai. Spalio 14 dieną įvykęs incidentas, kurio metu buvo partrenkta devyniolikmetė studentė, labai sukrėtė visą studentų bendruomenę. Šis įvykis, nutikęs tamsiu paros metu, parodė, kokie svarbūs yra atšvaitai. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Studentų atstovybė taip pat neliko abejinga šiai problemai.

Kasmet lapkričio 17 dieną minima Tarptautinė Studentų diena, skirta suvienyti pasaulio studentus, neatsižvelgiant į jų tikėjimą, tradicijas ar kalbą. VGTU Statybos fakulteto studentų atstovybė šiai dienai paminėti surengė atšvaitų dalinimo akciją. Studentų atstovybės nariai ne tik dalijo atšvaitus, bet ir informavo apie saugumą kelyje. Plakatais ir stendais buvo atkreipiamas studentų dėmesys į atšvaitų būtinybę ir žalą, kurią gali sukelti jų nenešiojimas.

„Tikimės, kad žmonės, gavę atšvaitus, nepasidės jų „į stalčių”, o taps suinteresuoti jų nešiojimu ir rodys pavyzdį aplinkiniams,” – teigė VGTU Statybos fakulteto studentų atstovybės pirmininkė Miglė Bielinytė.

Sek svarbiausias automobilių pasaulio naujienas: nuo naujo „Bugatti" modelio iki KET pasikeitimų. Nestabdyk – prisijunk prie DELFI Auto draugų „Facebook“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)