Pristatydama šią perėją draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe ir Vilniaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu paskelbė apie 15-tą kartą organizuojamos eismo saugumą akcijos „Apsaugok mane“ pradžią.

Šeškinėje esanti perėja prie Žygimanto Augusto pagrindinės mokyklos rekonstruota iš pagrindų. Vilniaus miesto savivaldybė paklojo naują asfaltą, įrengė saugumo salelę, apliejo perėją danga, kuri sumažina automobilio slydimo kelią stabdant, pažymėjo perėją „Apsaugok mane“ ženklu, sutvarkė aplinką.

„Tai pirmoji perėja, kuri pati perspės vairuotojus apie prie jos besiartinančius pėsčiuosius ir dviratininkus. Jiems artėjant pradės ryškiai žybsėti geltonos spalvos įspėjamieji signalai, įmontuoti virš perėjos ženklo ir kelio dangoje. Taip pat automatiškai įsijungs papildomas apšvietimas, kuris apšvies šaligatvio dalį, kad vairuotojas geriau matytų pėsčiąjį ar dviratininką“, – pasakojo „Lietuvos draudimo“ generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis.

Prie perėjos artėjantys pėstieji užfiksuojami judesio davikliais, kurie radijo ryšio pagalba perduoda informaciją į valdymo blokus. Įspėjamieji signalai įjungiami akimirksniu abejomis kryptimis važiuojančių mašinų vairuotojams.

Ši sistema yra pritaikyta veikti sudėtingomis oro sąlygomis ir intensyvaus eismo gatvėse. Ji veikia naudodama saulės energiją ir be saulės šviesos gali savarankiškai funkcionuoti net 168 valandas, mat įspėjamuosiuose žibintuose įdiegta moderniausia LED technologija, kuri sunaudoja 3 kartus mažiau elektros energijos. Šį technologinį perėjos sprendimą pateikė ir įrengė įmonė „Biseris“.

Ruošiantis rugsėjo 1-ajai, sostinėje taip pat įrengta 13 naujų pėsčiųjų perėjų, 10 saugumo salelių nereguliuojamose pėsčiųjų perėjose, 4 nauji greičio rodymo ženklai, 12 iškiliųjų pėsčiųjų perėjų, 47 pėsčiųjų perėjose naujai įrengti kelio ženklai, 31 pėsčiųjų perėjose šiuolaikišku kryptinis apšvietimas, 29 dirbtiniai greičio mažinimo kalneliai.

„Tikiu, kad bent maža dalimi prisidėjome prie to, jog Lietuvoje nuo 2000-ųjų žuvusių ar sužalotų pėsčiųjų skaičius sumažėjo perpus. Tačiau kasmet vis dar nukenčia 1,2 tūkst. pėsčiųjų, apie ketvirtis jų – vaikai, todėl labai svarbu priminti vairuotojams ir pėstiesiems būti atsargiems, ypač rugsėjo mėnesį, prie mokyklų“, – sakė K. Šerpytis.

Moksleiviams – brangesnis draudimas

Šalia finansinės paramos perėjai įrengti, „Lietuvos draudimas“ rugsėjo mėnesiui taip pat apdraudė visus šalies moksleivius nuo nelaimingų atsitikimų eismo įvykiuose, šiemet net 50 proc. didesne suma – 15 tūkst. litų.

„Mes ne tik padidiname draudimo sumą, bet ir praplečiame draudimo galiojimą – kompensaciją išmokėsime bet kuriam Lietuvos moksleiviui, kuris nukentės būdamas pėsčiuoju eismo dalyviu bet kurioje Lietuvos vietoje, bet kuriuo paros metu, visą rugsėjo mėnesį. Ji bus išmokama net ir tuo atveju, jeigu pėsčiasis moksleivis į nelaimę pateks dėl savo kaltės ar neatsargumo. Tačiau visų pirma tikimės, kad skaudžių nelaimių išvengti pavyks“, – sakė „Lietuvos draudimo“ vadovas.

Moksleiviui nukentėjus eismo įvykyje, jo tėvai ar globėjai turėtų kreiptis į „Lietuvos draudimą“ telefonu 1828 ir pranešti apie įvykį. Bendrovė finansinę kompensaciją išmokės nedelsiant, gavusi informaciją iš gydymo įstaigos apie patirtus sužalojimus.

Pernai akcijos metu „Lietuvos draudimo“ skambučių centre buvo užregistruoti 5 eismo įvykiai, kuriuose nukentėjo pėstieji 9–16 metų vaikai. Šie moksleiviai patyrė kojų traumas, bet sėkmingai išgijo, jų tėvams ar globėjams draudimo bendrovė išmokėjo nuo kelių šimtų iki 3000 litų siekiančias kompensacijas.

Budės policijos pareigūnai

Prasidedant naujiesiems mokslo metams, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ypatingą dėmesį skirs eismo saugumui užtikrinti, ypač prie mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Vairuotojus pareigūnai ragina būti itin atidiems gatvėse, ypač važiuojant pro mokyklas ar ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

„Policija pasirengusi padaryti visa, kas tik jos galioje, kad mūsų vaikai nenukentėtų gatvėse bei keliuose. Tačiau vaikų saugumas labiausiai priklauso nuo pačių vairuotojų. Daugeliui jų būtina atsisakyti nedrausmingumo, abejingumo ir aplaidumo vairuojant įpročių“, – sakė Vilniaus apskrities policijos viršininkas Kęstutis Lančinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)