Aplinkosaugos ekspertai pabrėžia, kad nors automobilio plovimas iš pirmo žvilgsnio atrodo įprasta ir nekalta procedūra, iš tikrųjų, atliekant ją netinkamoje vietoje, galite pridaryti rimtos žalos aplinkai. Automobilio plovimo metu nuo jo vidutiniškai pašalinama 100 g teršalų (naftos produktų likučių, sunkiųjų metalų ir druskų), todėl rūpintis automobilio švara reikėtų ne kiemuose ar prie garažų, o automobilių plovyklose. Jose teršalai yra saugiai surenkami, kad nepatektų į aplinką.

Skaičiuojama, kad automobilį plaunant kieme ar kitoje tam nepritaikytoje vietoje gali būti užteršta iki 12 tūkst. litrų požeminio ir iki 2,5 tūkst. litrų paviršinio vandens. Todėl Lietuvoje yra priimti nutarimai, draudžiantys plauti automobilį kieme, prie garažo, sode ar tiesiog gamtoje. Už šių nutarimų nesilaikymą plaunantiems automobilį gresia įspėjimas arba bauda iki 2000 Lt. Kiemuose plaunančius automobilius baudžia savivaldybių Viešosios tvarkos skyrių pareigūnai.

Nors didžioji dalis vairuotojų automobilius vis dar plaunasi patys, „Statoil Fuel & Retail“ produktų kategorijų specialistas Paulius Grygalis pastebi, kad besiplaunančių automobilius plovyklose daugėja.

„Kiekvieną pavasarį pastebime automobilių plovimo suaktyvėjimą, tačiau šį pavasarį jis išskirtinai didelis. Lyginant su pernai, per pirmuosius keturis šių metų mėnesius „Statoil“ automatinėse plovyklose nuplovėme penktadaliu daugiau automobilių“, – kalbėjo P. Grygalis.

Automobilių plovimo bumas paprastai prasideda nutirpus sniegui, kada vairuotojai skuba pašalinti per žiemą ant kėbulo susikaupusias druskas, o baigiasi lapkričio-gruodžio mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)