Saugaus eismo kultūrą Lietuvoje skatinantis projektas „Nebūk briedis“ primena, jog atšilus orams gatvėse pasirodžiusių dviratininkų tyko įvairūs pavojai. Norint išvengti tragiškai galinčių pasibaigti avarijų būtina imtis prevencinių priemonių ir patiems. Taip pat, itin svarbu žinoti pagrindines saugaus eismo taisykles. Projektas „Nebūk briedis“ pateikia 10 pagrindinių faktų, kuriuos privalo žinoti kiekvienas dviratininkas:

1. Atsargumas po žiemos! Po ilgo šaltojo sezono dviračiu ilgokai nevažiavęs žmogus gatvėje elgiasi neatsargiai: neįvertina kelio dangos būklės, neatsargiai išvažiuoja iš kiemų, rieda važiuojamąja kelio dalimi, nors įrengti dviračių takai. Pradėti dviračių sezoną rekomenduojama labai atsargiai.

2. Žibintai ir dviratis – neišskiriami draugai. Kelių eismo taisyklės nurodo nustatyta, kad dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Pasirūpinkite dviračio žibintais – taip užtikrinsite savo matomumą gatvėje ir kelyje.

3. Dviratis turi būti ryškus ir tamsoje. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas. Tai itin svarbu naktinius pasivažinėjimus mėgstantiems dviratininkams.

4. Kuo ryškiau atrodysi, tuo ilgiau gyvensi. Praėjusių metų liepos 1 d., pakoregavus Kelių eismo taisykles dviratininkams, važiuojant važiuojamąja kelio dalimi ir dienos, ir nakties metu privaloma dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltos spalvos šviesos žibintas, o gale – raudonos. Juk ryškios spalvos ir šviesos saugo mus!

5. Kelyje N-14. Be priežiūros su dviračiu išvažiuoti į važiuojamąją kelio dalį leidžiama tik dviratininkams, kurie jau yra sulaukę 14 metų. Kiek jaunesniems – 12 metų jaunuoliams reikia išklausyti atitinkamą mokymo kursą bei turėti specialų pažymėjimą. Su suaugusiojo priežiūra keliu važiuoti gali ne jaunesni kaip 8 metų vaikai.

6. Gyvenamojoje zonoje amžius neribojamas. Kieme, kiemo šaligatviu, vaikų žaidimo aikštelėse važinėtis leidžiama net ir patiems jauniausiems dviratininkams. Vis dėlto tėvams patariama uoliai prižiūrėti savo atžalas.

7. Draudžiama rankomis nelaikyti vairo! Kelių eismo taisyklėse aiškiai nurodyta, jog dviratininkams griežtai draudžiama važiuoti nors viena ranka nelaikant dviračio vairo. Tai galioja riedant ir važiuojamąja kelio dalimi, ir dviračių taktais. Triukus geriau rodyti savo kiemo aikštelėje, kur pavojus būti sužalotam kur kas mažesnis.

8. Per perėją dviratį reikia vestis. Dviratininkas privalo nulipti nuo savo dviratės transporto priemonės ir ją prasivesti per perėją, net degant žaliam šviesoforo signalui. Tenka pripažinti, jog ši taisyklė bene dažniausiai pažeidžiama.

9. Dviračių juosta eismas toks pat kaip automobilių. Dviratininkai, riedėdami papildoma dviračių juosta, turi važiuoti ta pačia kryptimi, kaip ir kitos transporto priemonės.

10. Techniškai tvarkingas dviratis. Kiekvienas dviračio savininkas turi parūpinti jo būkle. Bene svarbiausia – tvarkingas stabdis ir puikiai veikiantis garso signalas.

Projektas „Nebūk briedis“ primena, jog dviratininkas, puikiai žinodamas šias taisykles bei jas pritaikydamas praktikoje, gatvėje ir kelyje galės jaustis saugiai. Savo saugumu pasirūpinkime tinkamai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)