Tačiau tokiame sandėlyje vargu ar rasi tikrai reikalingų daiktų, tokių kaip buksyravimo lynas, laidai, reikalingi vieną akumuliatorių bateriją prijungti prie kitos ir pan. Nereikalingi daiktai tik trukdo vairuotojui, didina automobilio svorį, be to, nereikalingi kilogramai didina degalų sąnaudas.

Žinoma, yra ir mašinų, lyg ką tik nuo konvejerio nuvažiavusių – jose nerasi nieko, net paties reikalingiausio daikto. Taigi kas tie patys reikalingiausi daiktai?

Atsarginio rato komplektas

Tai bene svarbiausias dalykas, kurį reikia turėti automobilyje. Ir nesvarbu, kokias pasakas jums pasakoja kai kurių prabangių automobilių gamintojai sumanę, kad mašinoje nereikia turėti atsarginio rato. Galbūt ši versija tinka labai gerų kelių Vakarų Europos šalims, bet tik ne Lietuvai. Jeigu prakirsite padangą, jums tikrai nepadės joks, net pats geriausias remonto komplektas. Būtina turėti bent jau mažą atsarginį ratą, kad jį uždėję galėtume nuvažiuoti bent jau iki dirbtuvių.

Buksyravimo lynas

Jeigu ne tu, tai kitas. Būtent šis principas galioja žiemos metu. Niekada negali žinoti, kada atsidursi griovyje ar pagalbos prireiks kitam vairuotojui. Buksyravimo lynas užima tikrai nedaug vietos, jį galima sukišti į atsarginio rato komplektą ir ramiai važinėti. Beje, prieš pirkdami lyną įsitikinkite, kad jis tikrai skirtas buksyruoti automobilius, o ne skalbiniams džiauti.

Variklio alyva

Kiekvienas variklis sudegina šiek tiek alyvos. Ypač tai būdinga turbodyzeliniams varikliams. Atkreipkite į tai dėmesį, kai važiuojate į tolimą kelionę į Vakarų Europą – Vokietijos greitkelis su neribotu greičiu yra ta vieta, kur alyvos sudeginama daugiausia. Tikrai nėra labai smagu važiuoti, kai prietaisų skyde užsidega alyvos lemputė, o artimiausia degalinė yra už keliasdešimt kilometrų.

Mobiliojo telefono priedas

Jeigu daug laiko praleidžiate automobilyje, jums tikrai kada nors kas nors paskambins ir jūs tikrai atsakysite į skambutį. Tuo metu pažeisite Lietuvos Respublikos įstatymus ir už tai gali būti nubausti. Nuo bausmės išgelbės paprastos ausinės, kurios dažniausiai parduodami kartu su telefonu. Pradžioje gal bus kiek nepatogu įsikišti ausines vos tik atsisėdus į automobilį, tačiau po kurio laiko prie to priprasite ir galėsite puikiai leisti laiką kalbėdamas telefonu. Žinoma, galima įsigyti ir tobulesnę belaidę bendravimo įrangą, pavyzdžiui, jungiamą „Bluetooth“ jungtimi. Toks daiktas kainuoja viso labo keliasdešimt litų.

Įrankių komplektas

Bet kuris automobilis turi savybę staiga imti ir sugesti. Net jeigu jūs ir nesate mechanikas, įrankių komplektas visada pravers, jei norėsite pritvirtinti nukritusią salono apdailos plastmasę ar pakeisti perdegusią lemputę. Puiku, jeigu įrankių komplekte atsiras ir peilis, ir lipnios juostos ritinėlis.

Akiniai nuo saulės

Rodos, nereikalingas daiktas, tačiau kartais jis gali išgelbėti jūsų gyvybę. Ypač tuo metu, kai reikia važiuoti ilgą kelią prieš saulę.

Šluostė

Dažną vairuotoją erzina nešvarūs stiklai. O jie greitai tampa neskaidrūs, jeigu vairuotojas yra rūkalius. Kelionėje stiklus dažnai tenka valyti ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės. Ypač kai tampa nešvarūs šoniniai langai. Važiuojant naktį kartais tenka sustoti ir nuvalyti purvinus ir dėl to vos šviečiančius žibintus. Taigi jums visada padės popierinis rankšluostis, servetėlės ar medžiaginė šluostė.

Stiklų valiklis

Kad nereikėtų gremžti sausų, purvinų langų ar žibintų, automobilyje turėtų būti stiklų valymo skysčio. Užpurškus jo ant purvino stiklo, šis labai lengvai nusivalys. Taip pat valiklis padės norint nuvalyti bet kokią purviną kėbulo vietą, pavyzdžiui, durų rankenėles, bagažinės rankeną ir pan.

Žibintuvėlis

Žiemą daug laiko automobilyje praleidžiame tamsiu paros metu. Jeigu jame reikia surasti kokį daiktą arba pakeisti ratą, vargstate kur kas ilgiau dėl šviesos trūkumo. Prožektorius padės jums įvykus įvairiems nakties nuotykiams.

Akumuliatorių baterijos laidai

Šis daiktas yra skirtas užvesti automobilį tuomet, kai nusilpsta akumuliatorių baterija. O kartais ji nusilpsta netikėtai. Kartais tai nutinka dėl atšalusio oro ar dėl neišjungtos lemputės. Be to, turėdami tokius laidus, visada galėsite padėti kitiems – šaltą žiemos rytą daugiabučių kiemuose tikrai yra vairuotojų, prašančių pagalbos.

Verdiktas

Šiame sąraše nėra daiktų, kurių reikalauja Kelių eismo taisyklės, tad natūralu, kad tie daiktai privalomi kiekvienoje mašinoje. O mūsų išvardytiems daiktams taip pat raskite vietos automobilyje. Didžioji jų dalis turėtų būti bagažinėje. Jeigu ten nėra specialių dėtuvių, didelę dalį daiktų galima vežioti sudėjus prie atsarginio rato. Be mūsų išvardytų daiktų, automobilyje pravartu turėti ir nedidelį kastuvėlį, kuris gali būti naudingas tiek žiemą, tiek vasarą, taip pat šiltą apklotą. Pastarasis pravers tuomet, jeigu automobilis suges kelyje, arba miegančiam keleiviui.