Koç universiteto (Turkija) mokslininkas Cagatay'us Basdoganas su kolegomis tvirtina, kad prie vairo pritaisius porą vibruojančių variklių, panašių į esančiuosius mobiliuose telefonuose, galima palengvinti navigaciją. Ši sistema papildo GPS įrenginius vibracijomis kairėje ar dešinėje vairo pusėje prieš posūkį, kuriuo reikia pasukti, o pasiekus žiedinę sankryžą vairas vibruotų abipus.

Mokslininkai savo idėją išbandė su vairavimo modeliavimo įranga – jie paprašė 12 vairuotojų pasivažinėti po virtualų miestą, kuriame trikdo triukšmai ir keleivis, bandantis užmegzti pokalbį. Tyrimo dalyviai važinėdami mieste be vibravimo pagalbos klydo vidutiniškai tris su puse karto, o vairui vibruojant navigacijos klaidų skaičius sumažėjo iki vienos klaidos.

C. Basdoganas su kolegomis vibruojančius variklius įsiuvo po odiniu vairo apdangalu, kuris gali dengti kiekvieno automobilio vairą, tačiau ateities automobiliuose tokie varikliai gali būti įmontuojami į patį vairą. Jis planuoja artimiausiu metu išradimą išbandyti realiomis sąlygomis, be to, mokslininkai eksperimentuoja ir su papildomais vibruojančiais varikliais, kurie galėtų perduoti daugiau informacijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją