Jei studijos rezultatai teisingi, į prastų vairuotojų kategoriją pagal savo genetiką patektų 30 proc. amerikiečių, rašo „LiveScience“.

Tyrime dalyvavo 29 asmenys – 22 turėjo vadinamąjį „prasto vairavimo“ geną, 7 – neturėjo.

Visi dalyviai simuliatoriumi apvažiavo 15 ratų ir turėjo išmokti sudėtingos trasos niuansus, o tyrėjai išmatavo, kaip gerai jie laikėsi kurso. Testas buvo pakartotas po keturių dienų.

Dalyviai su „prasto vairavimo“ genu pasirodė 20 proc. prasčiau nei kiti. Panašūs rezultatai gauti ir vėlesniame bandyme.

Tokia nedidelė studija turi būti patvirtinta didesniu tyrimu, tačiau mokslininkai mano, kad vyksta štai kas: minimas genas apriboja tam tikrą baltymą, kuris sustiprina asmens atmintį, palaikydamas ryšį tarp smegenų ląstelių ir padėdamas joms būti geriausios formos.

Kai asmuo atlieka konkrečią užduotį, ribojamasis baltymas yra išskiriamas į smegenų sritį, kuri susijusi su kūno atsaku į smegenų signalus.

„Tokie žmonės padaro daugiau klaidų, o ką nors išmokę, vėliau jie daug ką pamiršta“, – sakė studijai vadovavęs Stevenas Crameris, neurologijos specialistas iš Kalifornijos universiteto.