Primena Turniškes

Žurnalistams teko įsitikinti – Tauragės mieste išties yra Vilniaus Turniškes primenančių kvartalų. Užuovėjos gatvė buvo atskirta nuleidžiamuoju elektriniu užtvaru. Už jo stovintys tvarkingi namai byloja, kad teritorijoje gyvena pasiturintys žmonės. Užsukome ir į netoliese esančią Radastų gatvę. Ten patekti pavyko ne iš karto – kelią pastojo geležiniai stulpeliai. Obelų gatvė, kurioje stovi Tauragės medelyno, girininkijos pastatai, taip pat buvo užtverta. Gatvės pavadinimas nurodytas, o į ją patekti neįmanoma – kelią pastoja vartai.

„Kas duoda leidimus tokiems gatvių privatizavimams ir ar visi norintys gali tai padaryti? Kas moka už šių gatvių apšvietimą, valymą? Kokios mūsų mokesčių mokėtojų teisės tokiose gatvėse? Ar teisėtai privatininkai įrengia kameras viešose vietose? Jei privačios gatvės – realybė, kokia miestui iš to nauda?“ – laiške redakcijai rašo E. Kaupys.

Išsiasfaltavo patys

Kaip aiškina Šarūnė Beitaitė, rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji architektė, Tauragėje privačių gatvių yra ne viena. Užuovėjos gatvė – viena jų, ir gyventojai, Š.Beitaitės teigimu, turi teisę ją užtverti.

„Kai 2008 metais buvo tvirtinamas bendrasis Tauragės miesto planas, didžiulių sklypų savininkai kreipėsi prašydami sudaryti jiems priklausančių sklypų detaliuosius planus. Kitaip tariant, padalinti sklypus į mažesnius. Tada tuose sklypuose būdavo suprojektuojamos ir gatvės. Tokios gatvės yra privati tų sklypų turėtojų nuosavybė. Jie patys šeimininkauja šiose gatvėse, jomis rūpinasi“, – aiškino architektė.

Anot jos, Tauragėje yra ne viena privati gatvė. Nemažai tokių yra visai greta miesto esančiame Norkaičių kaime.

Tauragės miesto seniūnas Virginijus Žilius Š.Beitaitės žodžius patvirtino. Pasak jo, tokias privačias gatves greta namų jų savininkai išsiasfaltavo patys, rūpinasi, kad jos būtų apšviestos, ir už elektrą moka patys.

Užtverta, bet naudotis gali visi

Tačiau skaitytojo paminėtos Radastų ir Obelų gatvės yra valstybinėje žemėje. Radastų gatvė, joje sutikto gyventojo pasakojimu, buvo užtverta geležiniais kuolais dar tarybiniais laikais. Įvažiavimas į ją – tik per vieną pusę. Redakciją pasiekė vietinių pastebėjimai, kad šios gatvės gyventojai labai patenkinti, kad gatvė viename gale užtverta – ja nevažinėja svetimi, nekelia dulkių.

Architektės Š.Beitaitės pastebėjimu, tarybiniais laikais buvo įprasta kartais taip projektuoti gatves. Kaip Radastų gatvę apžiūrėjęs vėliau žurnalistei aiškino seniūnas, problema ta, kad nėra apie akligatvį įspėjančio ženklo. Tačiau šia gatve gali naudotis visi. Taip, kaip ir Obelų gatve Papušynės kaime. Deja, į ją ne teritorijos gyventojai įvažiuoti negali. Pasak Š.Beitaitės, ši gatvė užtverta neteisėtai.

Savivaldybė nekontroliuoja

„Gatvė turėtų būti skirta viešam naudojimui. Mes (rajono savivaldybė, – red.) kontrole neužsiimam. Galiu pasakyti tik tiek, kad ji neturėtų būti užtverta“, – apie Obelų gatvę sakė architektė.

Apie Obelų gatvę rašėme dar prieš ketverius metus. Tuomet urėdas Paulius Martinavičius „Tauragės kurjeriui“ sakė, kad šalia medelyno individualios statybos sklypai pradėti dalyti 1989 metais išskirtinai tik miškininkams kurtis. Jiems buvo skirti devyni sklypai, nes žemė ten priklausė urėdijai. Per praėjusį laikotarpį įvyko daug pokyčių – žemė buvo perduota valstybei, sodybų savininkai ją privatizavo. Dabar tai nebėra išskirtinai miškininkų gyvenvietės dalis – vieni išėjo į pensiją, kiti sodybas pardavė.