„Pamenate, aš sakiau, kad parodysiu jums nematytą Kauną. Bet išėjo taip, kad jūs man parodėte, kas yra bendrystė. Aš ploju jums kiekvienam atsistojusi už tą jėgą. Ne, ne fizinę. Tą jėgą, kuri stipresnė už lietų ar kitus trukdžius, kurių, atrodo, nelabai ir gali pats vienas pakeisti. Tai yra bendruomeniškumas. Taip, kartais gal ir ateina kvaila mintis, kad jo nėra, bet kai stovi prieš faktą, nebegali jo paneigti. Ir negali jo atsisakyti, net jeigu tave merkia kiaurai iki paskutinio siūlo. Štai tokia ta bendrystės jėga. Ji yra čia“, – finišavusiam būriui motociklininkų sakė viena renginio organizatorių Birutė Vaitkutė.

Renginio dalyvius į kelionę išlydėjo motociklais patruliuojantys Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai.

„Pakankama prevencija – mūsų atvažiavimas ir liaudis važiuos dėmesingiau ir atkreips dėmesį į oro sąlygas“, – komentavo Lietuvos kelių tarnybos patrulis Aurelijus Savickas.

„Mada keliauti po Lietuvą“ stipriau už lietų

Renginyje, kurio šūkis „Mada keliauti po Lietuvą“, aktyviai dalyvavo ne tik vyrų komandos, bet taip pat ir merginos. Pakalbinus linksmai nusiteikusį merginų būrelį, paaiškėjo, kad lietus nėra blogiausias scenarijus kelionei motociklu.

„Mes ką tik grįžome iš kelionės po Juodkalniją, kur motociklais keliaudami įveikėme net sniegą, todėl šis lietutis menkas rūpestis“, – sutartinai teigė „Birutė LT“ komandos merginos Dovilė Repečka ir Beata Riabcevė.

Rokiškiečiai Vilmantas Petrušonis ir Kęstutis Ūselis pasakojo, kad iš Rokiškio startavo 7 val. ryto.

„Viskas yra puiku. Aprangos nuo lietaus geros, todėl didesnių nepatogumų oro sąlygos nekelia. Dar labai norėjome, kad prisijungtų vienas draugas, tačiau jam sutrukdė kitos buitinės sąlygos, bet tikrai ne lietus“, – pasitempęs ir kupinas entuziazmo sakė Vilmantas Petrušonis, renginyje dalyvaujantis nuo 2012 metų.

Per lietų prasiveržė ir atvyko dalyvauti ir komanda iš Kupiškio. Vienas jos narių Linas Kalaušis dėmesį patraukė savo netradiciniu triračiu motociklu, iš kurio taip ir neišlipo ir starto laukė bei kava draugų globojamas mėgavosi po lietumi. Vėliau Linas papasakojo istoriją apie tai, kad po patirtos traumos negali vaikščioti, tačiau džiaugtis moto malonumais tai netrukdo.

„Geras laikas, šauni kompanija, bendravimas ir nematytas Kaunas. Argi tam gali trukdyti lietus?“, – su šypsena, komandos draugui laikant skėtį, retoriškai klausė vyras.

Jo komandos draugas Eligijus Tumonis džiaugėsi renginiu ir jo punktais bei proga kartu su draugais aplankyti išskirtines vietas.

„Visi užimti, todel nedaug progų, kada taip susiburiam su draugais pakeliauti. O čia, dar ir punktų ieškoti nereikia, Turiu mintyje, tokių punktų, kuriuos susiplanuoti ir susirasti užtruktų laiko ir pastangų. Dalyvavau ir Vilniaus renginyje ir užkabino parinkti organizatorių punktai. Važiavom nuo Kupiškio, o mintys jau lėkė pirmos, ką bus šį kartą paruošę“, – sakė E. Tumonis.

Lankytini objektai

Organizatoriai visus objektus sujungė viena tema – amatų keliais. Ir finiše buvo akivaizdu, kad dar keletą dienų prieš renginį duotas organizatorių žodis, kuriuo buvo sakoma, jog punktai nustebins ne tik iš kitų miestų atvykusius dalyvius, bet ir pačius kauniečius, pasitvirtino su kaupu.

Prie lankytinų punktų, kurie sugulė į užduočių knygą, pasak organizatorių, dirbo gausi komanda: gidai, muziejininkai, Kultūros paveldo departamento darbuotojai, entuziastai.

Renginio dalyviai gavo užduočių knygą, kurioje buvo nurodyti privalomi aplankyti objektai bei tie, kuriuos gali rinktis individualiai. Dalyviai individualiai susiplanavo maršrutus ir važiavo į tuos objektus, kurie atrodė verčiausi dėmesio. Kadangi renginys ribojamas laiku, teko gan tiksliai susiplanuoti kelionę.

Lankytinose vietose dalyviai patirs daugiau, nei gali paprasti turistai, nes juos pasitiks įvairių sodybų valdytojai, kurie papasakos įvairiausių istorijų. Vėliau dalyviams reikės atsakyti į klausimus. Laimės ta komanda, kuri turiningiausiai praleis laiką“, – prieš startą kalbėjo viena organizatorių B. Vaitkutė.

Tarp privalomų aplankyti objektų buvo Kėdainių krašto muziejus – Arnetų namas. Jame dirbančios sertifikuotos juostų pynėjos supažindino dalyvius su juostų pynimu ir patiems leido išbandyti pynimo meną. Kitas punktas – XIX-XX a. technikos paveldo ir etninės kultūros ekspozicija Tradicinių amatų centre, įkurta po atviru dangumi. Motociklininkai privalėjo susipažinti su amatų centro įkūrėju Juozu Liekiu ir išklausyti trumpą pasakojimą apie traktorių ekspoziciją, o ypatingai „Moteriškąjį traktorių“. Objektas rekomenduotas Kultūros paveldo departamento.

Trečias privalomas objekas – Žaslių kultūros centras, kuriame meistrė Kristina Zazerskienė pristatė keramikos amatą, o dalyvių komanda turėjo pagaminti švilpuką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)