Kai paaiškėjo, kad po pirmos dozės narkotikų poveikis veikiau atpalaiduojantis nei užvedantis, eksperimento dalyviams buvo leista „apsinešti“ kaip reikiant. Visa tai buvo užfiksuota vaizdo medžiagoje, praneša dailymail.co.uk.

Mokslininkai nustatė, koks alkoholio kiekis kraujyje trukdo vairuotojui elgtis adekvačiai, o štai su kanapėmis tokios statistikos kol kas nėra.

KIROTV iš Sietlo organizuotame eksperimente dalyvavo trys savanoriai. Vienas galų gale nebepajėgė paliesti savo nosies, o antras juokdamasis prisipažino, kad iš tiesų apsvaigo. Tikrai, pats metas sėsti prie vairo.

Labiausiai „patyrusi“ rūkalė – 27 metų Addie Norton, vartojanti marihuaną dėl medicininių priežasčių, į eksperimentą atvyko tris kartus viršydama šios medžiagos leidžiamą kiekį kraujyje. Ji prisipažino, kad jau namie užsirūkė. Eksperimento dėlei surūkiusi pirmuosius 0,3 gramo „Blueberry Trainwreck“, ji pareiškė nieko nepajutusi.

Kūgiais pažymėtoje trasoje kartu su instruktoriumi ji važiavo gerai, nors ir kiek lėčiau, nei įprasta. Paskui vieną kūgį numušė: „Oi, kūgis. Matau jį galinio vaizdo veidrodėlyje“. Tuo metu narkotiko koncentracija jos kraujyje viršijo leidžiamą normą tris kartus.

Kiti du eksperimente dalyvavę vairuotojai – 34 metų Dylanas Evansas ir 56 metų Jeffas Underbergas – taip pat ryžosi išbandyti 0,3 gramo marihuanos poveikį. D. Evansas pareiškė rūkantis labai retai ir čia pat užsikosėjo, bandydamas užtraukti dūmą. J. Underbergas sakė rūkantis „kartkartėmis“. Abu jau po pirmo raundo prisipažino jaučiantys poveikį. Užtat abu vyrai įveikė trasą be jokių pastabų. Vienintelis dalykas, kurį jie viršijo – marihuanos limitą kraujyje, maždaug tris kartus.

Televizijos darbuotojai nusprendė, kad pirmasis etapas nepakankamai įspūdingas, todėl eksperimentavo toliau – privertė tris dalyvius surūkyti dar po dvi dozes. Taip kiekvienas jų surūkė po 0,9 gramo „Blueberry Trainwreck“. Tada jau nei vienam jų nepavyko suvaldyti automobilio.

A. Norton kraujyje leidžiama marihuanos koncentracija buvo viršyta vienuolika kartų ir ji pareiškė, kad laukia nesulaukia, kada galės išvažiuoti į trasą. „Bent kartą gyvenime gali tai padaryti ir turi tai padaryti. Žinoma, turi. Taaaip. Tai kieta!.. Jaučiu tai – akyse, kūne ir galvoje“, - aiškino A. Norton.

Beje, didelių klaidų trasoje ji vistiek nepadarė, o eksperimentą stebėjęs policijos pareigūnas Dave'as Claridge'as prisipažino, kad tikrame kelyje taip mašiną valdančios vairuotojos jis greičiausiai nestabdytų. Jeigu jis būtų girdėjęs kalbas mašinos salone, galvotų kitaip.

Abiems vyrams išbandymas beveik gramu marihuanos buvo akivaizdžiai sunkesnis. Vienu atveju instruktoriui netgi teko perimti vairą iš vairuotojo, kuris vos nesuvažinėjo eksperimentą filmavusio operatoriaus.

Kaip vyko eksperimentas galite žiūrėti žemiau patalpintame vaizdo siužete (anglų kalba).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)