Starto dieną dalyviai rinkosi Vilniuje, kur gavo organizatorių – Motociklų turizmo komisijos prie Lietuvos motociklų sporto federacijos (LMSF) – užduotis bei lankytinų vietų sąrašą kartu su žemėlapiu.

Kiekviena komanda dėliojosi individualų maršrutą, planavo kelionę taip, kad per 4 valandas aplankytų kuo daugiau objektų. Pastarieji buvo išdėlioti 50 km spinduliu aplink Vilnių.

Laimėjo draugiškumas

Daugelis į renginį atvykusių dalyvių buvo pavieniai motociklininkai, kurie jau netrukus būrėsi į komandas po 2-5 motociklus.

Motociklų turizmo komisijos pirmininkas Dmitrij Ritchik, atkreipė dėmesį, kad pažintiniame žaidime „Mototurizmo sprintas“ pirmą vietą laimėjusi komanda „Kertam kampą“ susibūrė renginio dieną prieš pat žaidimo startą.

„Planavau dalyvauti vienas, bet atvykęs į startą čia pat susipažinau su kolega, kuris ieškojo komandos. Pamastėm, kad dviese liūdna. Taip susiradom dar tris. Visų komandos narių vardų dar neprisimenu“, – sakė E. Keršulys iš komandos „Kertam kampą“.

„Eilinį kartą įsitikinau, kad motociklais keliauja daug draugiškų ir inteligentiškų žmonių, – sakė renginio organizatorė Birutė Vaitkutė. – Taip pat labai malonu matyti, kaip sparčiai pildosi motociklus vairuojančių merginų gretos.“

Sulaužė stereotipą

„Mototurizmo sprinto“ organizatorius Antonas Šepetko džiaugėsi, kad pagaliau pavyko sulaužyti stereotipą apie tai, jog renginys skirtas enduro motociklų vairuotojams.

„Žaidime, kaip ir kvietėme, dalyviai keliavo įvairių tipų motociklais: sportiniais, eduro, klasikiniais. Buvo komanda net su motoroleriu“, – vardijo Antonas.

Renginį globojantis Lietuvos Kultūros paveldo departamentas (KPD) pažintiniam renginiui rekomendavo kultūros paveldo objektus. Juose apsilankę ir į klausimus atsakę motociklininkai buvo apdovanoti KPD įsteigtais prizais – knygų apie paveldą rinkiniais.

„Smagu prisidėti prie renginio, kurio tikslas – skatinti ne tik keliauti motociklais, bet taip pat pažinti savo kraštą, jo paveldą, atrasti mažiau lankytinas vietas ir kartu su šeima ar bendraminčiais praleisti laiką“, – sakė KPD vadovė Diana Varnaitė.

Kaip teigė KPD Tarptautinių ryšių, ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vadovas Alfredas Jomantas, tarp rekomenduotų objektų – Liubavo dvaras.

„Daugelis žinome, kad jis yra. Bet tik tiek ir žinome. Ir tai normalu, nes gyvenant skubančioje visuomenėje, nebelieka laiko atskirai gilintis. Todėl šiandien mūsų tikslas ne tik informaciją surinkti, bet pateikti ją taip, kad visuomenė naudotųsi, – sakė Alfredas Jomantas. – O kaip dar geriau galima priartinti paveldą prie žmonių, jei ne siejant jį su pramoga.“

Mototurizmas ir lietus

Kaip sakė renginio organizatorius Mark Dolgov, motociklų turizmas yra himnas kompromisui ir išradingumui.

„Mes išdėliojome objektus, kurie pasiekiami įvairiais keliais, o gamta pasirūpino oro sąlygomis – stiprų lietų, čia pat keitė saulė, – svarstė M. Dolgov. – Mototuristas negali būti pasiruošęs vien tik lietui, nes kai švies saulė, jam bus karšta. Jis negali būti pasiruošęs vien tik geriems arba blogiems keliams. Svarbiausia, kad būtų pasiruošęs pasiekti tikslą visomis sąlygomis.“

Nepaisant lietaus, šlapių rūbų, sugrubusių nuo šalčio rankų, vėjo plaikstomų lietpalčių, į finišą grįžo beveik visi. O svarbiausia – žibančiomis akimis. Renginio dalyviai vidutiniškai aplankė 6-7 objektus, nuvažiavo apie 150-200 km.

„Buvo labai gera pramoga. Lietus buvo sudėtinė šio puikios dienos dalis. Atradome nematytų vietų“, - dalijosi įspūdžiais vienas renginio dalyvių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)