Autoversle besisukantys lietuviai įvaldė itin platų ir įvairų žodyną, kuris suprantamas toli gražu ne visiems. Vienų žargonu vartojamų terminų kilmė – vertiniai iš užsienio kalbų, kitų – iš lūpų į lūpas sklindanti tautosaka. Kai kurie spalvingi žodžiai šnekamojoje kalboje taip prigijo, kad jų populiarumas išstūmė taisyklingus terminus ir tai turi įdomių pasekmių.

„Pernai susikūrėme naują autodetalių elektroninės prekybos sistemą ir pastebėjome gana smagų reiškinį: mūsų klientai elektroninėje parduotuvėje detalių ieško ne tik pagal modelį, markę, detalės kodą ir panašiai, bet ir pagal žargoninius žodžius. Pavyzdžiui, klientai į paieškos lauką dažnai veda ne „rato gaubtas“, „Audi 80“, „tarpinė“ ar „duslintuvas“, o „kalpokas“, „bulka“, „prakladkė“ ar „glušakas“, – pasakojo bendrovės „Detalita“ komercijos direktorė Gintarė Mockevičienė.

Pastebėję tokius lietuvių įpročius, įmonės specialistai ėmė galvoti, ką daryti, kad tokie lankytojai, įvedę žargoninius žodžius, pamatytų ne tuščią puslapį, o jų ieškomų prekių sąrašą.

„Tuomet teko imtis įdomaus darbo – sukurti populiariausio autožargono žodynėlį. Tą ir padarėme. Kol kas turime apie 90 populiariausių autožargono terminų, tiek detalių, tiek automobilių modelių, juos įvedant mūsų sistema lankytojams dabar ne tik sugrąžina realių prekių rezultatus, bet, galbūt, ir taisyklingesnės kalbos išmoko, nes paieškos rezultatai grąžinami jau kaip taisyklingas terminas“, – vylėsi G. Mockevičienė.

Bendrovė planuoja šį žodynėlį plėsti, nes ruošiamasi sukurti ne tik verslo, bet ir mažmeniniams pirkėjams skirtą elektroninės prekybos portalą.

„Neatmetame galimybės, kad ne tik patys pasikonsultuosime su Valstybine lietuvių kalbos komisija, bet galbūt ir patys jai būsime naudingi“, – sakė bendrovės „Detalita“ atstovė.

Žemiau galite susipažinti, su jų sudarytu populiariausių automobilinių terminų žodynu, kurį pravartu žinoti kiekvienam vairuotojui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (480)