Šioje kolekcijoje, kurią surinko vienas privatus asmuo (žinoma tik tiek, kad jis - amerikietis), yra 23 unikalūs sportiniai modeliai.

Popiežiaus "feraris"

Kone brangiausias tarp jų - 12 mln. dolerių vertinamas "McLaren F1 LM". 1998-ųjų laidos automobilis turi padidintos galios variklį, o unikaliu šis bolidas vadinamas dėl savo retumo - iš viso buvo pagaminti vos 5 tokie LM modifikacijos egzemplioriai.

Kitas kolekcijos perlas, "Ferrari Enzo", yra 400-asis ir paskutinis šio modelio egzempliorius.

Dar vienas jo išskirtinis bruožas - automobilis, paženklintas tuometinio kompanijos "Ferrari" vadovo Lukos Montedzemolos (Luca Cordero di Montezemolo) parašu, buvo padovanotas popiežiui Jonui Pauliui II.

FERRARI ENZO, padovanotas popiežiui Jonui Pauliui II

Po pontifiko mirties 2005 metais ši mašina aukcione už 1,1 mln. dolerių buvo parduota nežinomam amerikiečiui. Pinigus "Ferrari" paaukojo Jono Pauliaus II įpėdinio Benedikto XIV vadovaujamai Katalikų bažnyčiai.

Surinkta žinovo

Be to, ruošiamoje parduoti kolekcijoje - pats pirmasis ir pats paskutinysis "Bugatti Veyron" egzemplioriai, vienas iš 20 egzistuojančių "Lamborghini Reventon", pirmasis "Jaguar" "superautomobilis" XJ220, "Koenigsegg CCXR", "Porsche 959", dar keli "ferariai". Taip pat ir "Maserati MC12", "Mercedes-Benz SLR McLaren", "Toyota 2000GT", kiti sportinio stiliaus modeliai.

Bugatti Veyron

"Sotheby's" atstovai pažymi, kad dauguma kitų retų modelių kolekcijų buvo kuriamos visiems matant, o ši surinkta slaptai, "su chirurginiu tikslumu ir aistra tobulumui". Bet kokiu atveju, šis aukcionas anksčiau tokių reikšmingų ir vertingų privačių kolekcijų nepardavinėjo.

Aukcionas įvyks Kalifornijoje, Pebl Byč mieste, rugpjūčio 12-16 dienomis rengiamos tradicinės prestižinės "Concours D'Elegance" parodos metu.

"Aston Martin" lietus

Na, o jei turite vieną atliekamą milijoną svarų, galite nelaukti dviejų mėnesių ir nors šiandien įsigyti su dar viena legendine pavarde susijusį automobilį. Londone įsikūrusi kompanija "Prindiville" parduoda 1984-ųjų laidos "Toleman-Hart TG184-2" bolidą, kuruo važiuodamas antrąją vietą Monako Grand Prix tais pačiais metais užėmė Airtonas Sena (Ayrton Senna da Silva, 1960-1994). Tai buvo pirmas kartas, kai jaunasis brazilas užlipo ant "Formulės 1" podiumo.

O neseniai, gegužės viduryje įvykusiame kitame aukcione buvo 50 įvairių "Aston Martin" modelių. Daugiausiai - 1 mln. 524 tūkst. svarų - gauta už 1966-ųjų laidos "Aston Martin DB5 Convertible" modelį. Tai - vienas iš 39 tokių modelių, egzistuojančių pasaulyje.

Aston Martin DB5 Convertible

Už 1 mln. 513 tūkst. svarų parduotas legendiniam britų aktoriui ir režisieriui serui Piteriui Ustinovui (Peter Ustinov) priklausęs 1962 m. laidos kabrioletas "Aston Martin DB4 Series IV Vantage".

Tarp raritetinių "martinų" buvo ir vadinamieji "barn finds" modeliai - blogai išsilaikę automobiliai. Iš pastarųjų kategorijos daugiausiai gauta už 1958-ųjų laidos "DB Mark III Sports Saloon" modelį - 104 540 svarų.

Iš viso "Aston Martin Works Sale" aukciono metu gauta 10 mln. 280 tūkst. svarų.

Ponas Bynas praturtėjo

Didžioji Britanija - automobilių kolekcininkus viliojanti šalis. Kitą savaitę Gudvude vyksiančio garsiojo greičio festivalio metu aukcione bus bandoma parduoti 1999 m. laidos "Mercedes-Benz CLK GTR", vieną iš šešių tokių modelių. Už jį tikimasi sulaukti 1,4-1,8 mln. svarų. Mašina unikali tuo, kad jos odometras rodo tik 6 nuvažiuotus kilometrus. Ji anksčiau priklausė vienam olandų kolekcininkui.

Ir dar apie ratuotas retenybes. Prieš keletą savaičių vienas britas savo šeimos daržinėje aptiko 1929-ųjų laidos "Bentley 4½" - vieną iš 665, pagamintų 1927-1930 m. Jis vertinamas 300 tūkst. svarų. Pažymima, jog mašina daržinėje atsidūrė 1985 m., ir nuo tada ji buvo pamiršta.

O britų aktorius Rowenas Atkinsonas, geriau žinomas pono Byno vardu, savo vėtytą ir mėtytą sportinį "McLaren F1" - 65,5 tūkst. km ridą turintį "superautomobilį" - visai neseniai pardavė už 8 mln. svarų. Mašiną įsigijo pirkėjas iš Britanijos.

Aktoriaus Rowen Atkinsono, geriau žinomo pono Byno vardu "McLaren F1"

R. Atkinsonas kultinio "maklareno" savininku tapo 1997 m., sumokėjęs už jį 540 tūkst. svarų. Nors net du kartus (2009 ir 2011 m.) aktorius jį buvo gerokai apdaužęs (po vienos avarijos automobilis net užsidegė), dabar matyti, kad tai buvo nebloga investicija. Įskaitant ir rekordinę Didžiajai Britanijai 910 tūkst. svarų draudimo išmoką po vienos iš avarijų.

Reikia nuolaužos?

Na, būna ir pigesnių daiktų. F1 lenktynių suvenyrais prekiaujanti svetainė "Memento Exclusive" siūlo įsigyti "Benetton" bolido, kuriuo 1995 m. lenktyniavo Michaelis Schumacheris, galinio "spoilerio" ("antisparno") nuolaužos dalį. Tais metais vokietis apgynė pasaulio čempiono titulą, jį iškovojęs antrą kartą.

"Benetton" bolidas, kuriuo 1995 m. lenktyniavo Michaelis Schumacheris

Pradinė nuolaužos kaina - 1 999 svarai. Tiesa, nepranešama, kokiame iš 1995-ųjų F1 etapų "antisparno" dalis buvo pamesta. Žinoma, kad tais metais Šumis nebaigė 4 lenktynių iš 17-os, dviejų iš jų - po susidūrimo su brito Deimono Hilo (Damon Graham Devereux Hill) bolidu.