Vieniems žmonėms, pavyzdžiui, negalintiems vairuoti neįgaliesiems ar pagyvenusiems, šis transportas išties suteiks daug džiaugsmo ir naudos. Ir išgelbės daug gyvybių - skaičiuojama, kad jei gatvėse važinės tik bepiločiai automobiliai, vien JAV kasmet nežus 33000 žmonių.

Bet ar jie bus laimingi? Taip. Jei tik nedirbs automobilių pramonėje. Mat būtent šis sektorius gali tapti didžiausia savo išmaniosios produkcijos auka.

Skaičiuojama, kad išpopuliarėjus savarankiškam transportui įprastų automobilių gamyba kris. Kam, pavyzdžiui, šeimai reikės antros mašinos, jei ir pirma, pati nuvežanti vaikus į mokyklą, vyrą pamėtės į darbą, o žmoną - į grožio saloną?

Gal net susimesite vienam automobiliui su kaimynais – taip bus dar pigiau. O gal apskritai jo atsisakysite ir naudositės telefonu iškviečiamų „Uber“ bepiločių taksi paslaugomis.

Taigi, vienas iš galimų scenarijų skelbia – jei „bepilotė“ ateitis įsivyraus, per ateinančius 25 metus naujų automobilių pardavimas JAV kris net 40 proc. „Barclay“ banko analitikai mano, kad „General Motors“ ir „Ford Motor“ Valstijose ir Kanadoje turės uždaryti 13 fabrikų iš 30-ies. Tokiu atveju be darbo liks 25000 darbuotojų.

Bepiločiai automobiliai keiksmažodžiu gali tapti ir dar vienai profesijai – vairuotojams: tiek taksi, tiek keleivinių autobusų bei krovinius gabenančių vilkikų. Mičigano universiteto Roso verslo mokyklos ekonomikos profesorius Marty Zimmermanas prognozuoja, kad be darbo liktų net 2,6 mln. vairuotojų, arba beveik 2 proc. visos JAV darbo jėgos.

Kol kas nėra sureguliuota dar viena sritis, į kurią neišvengiamai įvažiuos savarankiškas transportas – atsakomybės įvykus avarijai. Logiškai mąstant, atsakomybė turėtų tekti automobilio gamintojui, nes keleivis mašiną valdančiam kompiuteriui įtakos neturės.

„Pagrindinė avarijos priežastis būtų produkcijos defektas“, – argumentavo Bryantas Walkeris Smithas, Pietų Karolinos universiteto teisės profesorius.

Tad, dar kartą pamąsčius logiškai, suprasime, kad be darbo liks daugybė civilinės atsakomybės draudimo agentų.

Tad ar nebus taip, kad visų šių profesijų atstovai galų gale pagalvos: „Geriau jau aš būčiau buvęs tarp tų 33 tūkstančių, kurie važiavo senais gerais automobiliais su vairu...“