Botas, pavadinimu „The Al“ (aliuzija į dirbtinį intelektą – Artificial Intelligence) – nemokamos paslaugos, pavadintos „DoNotPay“, kurią sumanė Londone gyvenantis programuotojas Joshua Browderis, šerdis. Ši paslauga padeda ją pasirinkusiems užginčyti jiems skirtas baudas už automobilių parkavimą.

Būdamas vos 18 metų, jaunas britas pats sugebėjo per labai trumpą laiką gauti net 30 baudų – ji tokia sistema kaip reikiant suerzino. Vieną dieną jis nusprendė sukurti programą, kurį būtų naudinga žmonėms, patekusiems į panašią bėdą.

„Manau, kad už automobilio stovėjimą mokantys žmonės yra labiausiai pažeidžiami visuomenės nariai. Jie tikrai nenori pažeisti įstatymų. Manau, kad vietos valdžia jais naudojasi, kaip melžiamomis karvėmis – paprasčiausiai melžia jų pinigus“, – „The Guardian“ sakė J. Browderis.

Paslauga „DoNotPay“ dar vadinama „pirmuoju pasaulyje robotu advokatu“. Jos naudotojai gali labai paprastai pokalbio langą primenančia sąsaja gauti daug naudingos informacijos, kaip ginti savo interesus. Užduodamas tokius klausimus kaip, pavyzdžiui, ar toje vietoje buvo aiškiai matomų kelio ženklų, „The Al“ per itin trumpą laiką išsiaiškina visas aplinkybes ir pateikia patarimų, kaip užginčyti baudas – ir visa tai visiškai nemokamai.

„DoNotPay“ šiuo metu galima naudotis Londone ir Niujorke. Stebina tai, kad per 21 mėnesį ši unikali programa pasiekė neįtikėtinų rezultatų. Per tokį trumpą laiką „DoNotPay“ apsiėmė spręsti 250 tūkst. vadinamųjų bylų ir net 160 tūkst. iš jų laimėjo.

Kitaip tariant, jaunas Londono gyventojas padėjo vairuotojams sutaupyti daugiai nei 4 mln. dolerių, kuriuos jie būtų sumokėję kaip baudas už netinkamą automobilio stovėjimą.

Dabar J. Browderis planuoja „DoNotPay“ įdiegti ir Sietle (JAV). Mažo to, jis žada, kad „The Al“ taip pat kels profesinę kvalifikaciją. Technologinių sprendimų, kuriuos norėtų įgyvendinti, sąrašo viršūnėje – siekis išmokyti „The Al“ padėti žmonėms išsireikalauti jiems priklausančią kompensaciją už vėluojančius skrydžius, talkinti ŽIV nešiojantiems asmenims perprantant jų turimas teises, o pabėgėliams – susipažįstant su užsienio valstybių teisinių sistemų vingrybėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)