600 dalyvių aplankė mažąsias kultūros sostines, istorinius objektus, ženklinančius Prezidento Kazio Griniaus atminimą, knygos istoriją (minint bibliotekų metus), susitiko su vietos bendruomenėmis ir įveikė tiek kilometrų, kiek aplink žemę apsukus penkis kartus.

Lietuvą vienija tikri lyderiai

Šeštus metus savo kraštą mylintys lyderiai tradiciškai keliavo motociklais ir bendravo su vietiniais žmonėmis, kurie laukė ir sutiko, pasakojo apie jų lankomų vietų istoriją, kokiomis mintimis šiandien gyvena. Ir visa tai vyko net 40-yje Lietuvos vietų.

„Tai jau net ne renginys, o labiau reiškinys. Ir jis šį kartą skelbė „Parodyk kelią Lietuvos“. Šiame pasakyme galima įžvelgti ne tik tiesioginę prasmę, bet taip pat suprasti, kad kiekvienas galime ir turime būti aktyvus pažindami ir kviesdami kitus pažinti savo kraštą. Juk tik lyderiai yra tie, kurie imasi iniciatyvos ir veda visus paskui save. Ar ne per pažinimą, ateina tikras supratimas, kas esi ir kas yra Lietuva“, – retoriškai klausė organizatorių atstovė Birutė Vaitkutė.

„Daugelio motociklus ir aprangą puošė ne tik specialūs renginio lipdukai, bet ir valstybinės trispalvės vėliavėlės bei Vyčio ženklai. O veiduose – laisvės pojūtis ir pasididžiavimas Lietuva. Iki susitikimų 2017 m.“, – sakė renginiui lankomas vietas rekomenduojančio Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Renginį globoja J.E. Valdas Adamkus

Renginio maršrutai šį kartą vedė ne tik vietos bendruomenių keliais, bibliotekų ir knygų. O taip pat ypatingas dėmesys buvo skirtas Lietuvos mylėtojui, visą savo gyvenimą paskyrusiam krašto žmonių gerovei ir sveikatai, kovojusiam už Lietuvos valstybės atkūrimą, laisvę, demokratiją, prezidentui Kaziui Griniui, minint jo 150-ąsias gimimo metines.

K. Griniaus temą globojo ir palaikė asmeniškai jį pažinojęs prezidentas Valdas Adamkus. Apie tai jis kalbėjo ir specialiame vaizdo interviu.

Laimi intelektualiausi

Ant apdovanojimų pakylos lipo komandos, kurių kelionė buvo turiningiausia – aplankė daugiausiai lankomų vietų ir nuvažiavo mažiausiai kilometrų. Pirmąja vieta džiaugėsi ir Susisiekimo ministro įsteigtą taurę laimėjo komanda iš Vilniaus „Hondaciklai“: Darius Lesnikauskas, Donatas Bertašius, Domas Paberžis, Ričardas Bernotavičius, Rytis Markevičius.

Vyrai kelionės maršrutą planavo iš anksto, deja, šiuos planus jiems teko keisti. Pasak laimėtojų, jie planavo kelionę pradėti nuo Šeduvos, todėl pasiėmę iš anksto organizatorių paskelbtą šios mažosios kultūros sostinės aprašymą renginio išvakarėse atvyko į ją ir viską joje aplankė: bažnyčią, Retromobilių muziejų, malūną.

„Kaip ir visi žinojome objektų temas, žinojome dalį punktų – Mažąsias kultūros sostines. Mes jau vakarieniavome Šeduvoje, kai buvo paskelbtas likusių punktų išsidėstymas. Pastebėjome tašką arti Ventos. Kadangi Papilėje esu buvęs ne vieną kartą, aš žinojau, kad su S. Daukantu ten yra susiję nemažai vietų. Manėme, kad tai gali būti Daukanto paminklas, nes nurodytas laikas buvo bet kada, o muziejus dirba nuo devintos valandos.

Ryte atvykę laukėm užduoties, nes įtarėm, kad bus organizatorių klasta. Taip ir buvo – užduotis. Norint ją įveikti turėjai ne tik nusifotografuoti, bet ir atsakyti į klausimą. O visa tai galėjai padaryti tik gerai perskaitęs užduotį. Taip ir buvo. Mums fotografuojantis ant paminklo laiptelių, kurie yra už tvorelės, todėl paprastai taip tikrai nedarytum, ten pamatai ir atsakymą į klausimą – kiek knygų yra pavaizduota paminkle“, – kelionės įspūdžiais dalijosi komandos kapitonas D. Lesnikauskas.

Pasak laimėtojų, jiems pirmąją vietą laimėti padėjo ir daugiau svarbių momentų.

„Pradėjome nuo užduočių skaitymo, nes ankstesnė dalyvavimo patirtis jau buvo davusi mums pamoką, kad pirmiausia reikia skaityti, o tik po to žiūrėti į žemėlapį. Ypatingai, kad paprastai būna lankomos vietos, kurios žemėlapyje nenurodytos, o jos gali būti pakeliui, nesunkiai atliekamos ir paprastai suteikia nemažai taškų. Ir greičiausiai, jeigu ne šie du lankomi objektai, mes į prizininkus nebūtume patekę“, – atviravo D. Paberžis.

Antrąją vietą dalinosi komanda „Alpinistai“: Henrikas Eimontas, Audrius Janušauskas, Dainius Šalucha. Trečiąją vietą laimėjo komanda „Geležiniai“: Saulius Stepanauskas, Arūnas Garbauskis, Tomas Bulotas.

Garbės reikalas – KPD nominacija

Tradiciškai apdovanojami ir daugiausia Kultūros paveldo departamento (KPD) rekomenduotų vietų aplankę „Ryterna modul Mototurizmo ralis“ dalyviai. Šiais metais tokių vietų buvo šešios: S. Antano ir M. Miškinių literatūrinė-etnografinė sodyba, Bijotų dvaras, Glitiškio dvaro biblioteka, istorinė prezidentūra Kaune, J. Basanavičiaus gimtinės muziejus, Kurnėnų mokykla.

KPD nominacija ir įsteigtais knygų rinkiniais apie paveldą džiaugėsi trys komandos: „Druska ir pipirai“ (Vytautas Juodagalvis, Lina Žilinskaitė, Simas Ivickas, Lina Gutauskaitė, Mija Rimšelytė, Vidas Rimšelis, Vaidas Stumbras, Sandra Varnaitė), „Talda“ (Dalius Mašonis, Darius Miškinis, Juridas Švedas, Saulius Rubėnas) ir „Streetfighters“ (Dainius Jankūnas, Vytautas Buitvydas, Rita Andrejeva).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)