Daugiabučių ir individualių namų gyventojai, nesibodintys savo automobilius plauti tiesiog po langais kiemuose, dažnai nenutuokia, kad savarankiška švaros misija gali skaudžiai smogti per kišenę.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad Gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas užtraukia įpėjimą arba baudą iki 2 tūkst. litų.

Tiesa, viešąją tvarką prižiūrintys pareigūnai neslepia – kiemuose automobilius plaunantys žmonės retai baudžiami taip griežtai. Be to, švaros mėgėjų specialiai niekas negaudo, nebent apie daromą pažeidimą praneša patys gyventojai, o taip nutinka nedažnai.

Buvęs sostinės Ekologinės policijos viršininkas Algimantas Minkauskas dienraščiui teigė, jog anksčiau nubaustuosius už tokį pažeidimą buvo galima suskaičuoti ant rankos pirštų – per
metus įkliūdavo iki 20 pažeidėjų.

Iš pirmo žvilgsnio nekaltas automobilio plovimas kieme draudžiamas dėl vienintelės priežasties – aplinkos teršimo. Plaunant dažnai naudojama buitinė chemija, kuri su nuplautais nuo automobilio teršalais – naftos produktų likučais, sunkiaisiais metalais, druskomis – patenka į aplinką ir taip užteršia paviršinio vandens telkinius, gruntinių vandenų, dirvų ir augalijų.

Plaunant automobilį vidutiniškai nuo jo pašalinama apie 100 g teršalų. Švaros akciją surengus kieme ar panašioje vietoje, gali būti užteršta iki 12 tūkst. litrų požeminio ir iki pustrečio tūkstančio litrų paviršinio vandens.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)