Susisiekimo ministerijos teigimu, tokia informacija būtų naudinga žmonėms, ketinantiems pirkti naudotą automobilį, bei padėtų užtikrinti, kad į rinką nepatektų perdirbti neatstatomai sugadinti automobiliai.

Kuriant bendrą duomenų bazę, kviečiama bendradarbiauti valstybės įmonė „Regitra“, Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacija „Transeksta“, Lietuvos policija ir šalies draudimo kompanijos. Visos šios institucijos jau dabar turi savo duomenų bazes, kurias apjungus būtų sukurta vieninga, išsamią informaciją kaupianti šalies automobilių duomenų bazė.

Susisiekimo ministerijoje surengtame pasitarime svarstyta, kaip ir kokius duomenis galėtų teikti minėtos institucijos, kokia informacija būtų pateikiama vartotojui vienoje bendroje duomenų bazėje. Šie duomenys būtų skelbiami „Regitros“ interneto svetainėje.

Pasak susisiekimo viceministro Rimvydo Vaštako, duomenų bazės vartotojas internete turėtų rasti duomenis apie automobilio registraciją, savininko pasikeitimus, transporto priemonės patirtus eismo įvykius, techninės apžiūros datas, techninę būklę, automobilio ridą, atliktus remonto darbus. Norima keistis duomenimis ir bendradarbiauti su analogiškų duomenų bazių operatoriais užsienio šalyse, siekiant gauti duomenis apie jose pirktus ir Lietuvoje registruojamus naudotus automobilius.

VĮ „Regitra“ generalinio direktoriaus Ramučio Olekos teigimu, šios įmonės interneto svetainėje skelbiami automobilių duomenys sulaukia didelio gyventojų susidomėjimo – per metus pateikiama daugiau kaip 600 tūkst. paklausimų. Tai rodo, kad tokia informacija žmonėms yra aktuali.

Savo turimų duomenų pagrindu „Regitra“ jau dabar kuria išsamesnę duomenų bazę ir plečia ją bendradarbiaudama su asociacija „Transeksta“. Tokią duomenų bazę numatoma sukurti dar iki šių metų pabaigos. Ateityje šiuos duomenis dar numatoma papildyti draudimo kompanijų bei policijos turimais duomenimis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją