Vienas pirmųjų automobilių pramonėje tokį žingsnį žengia koncernas „Ford“. Jis savo gamykloje Kelne (Vokietija) „įdarbino“ du „kobotus“ (angl. „co-bots“) – robotus, dirbančius kartu su žmonėmis.

Naujos kartos robotai, sukurti kartu su vokiečių firma „KUKA Roboter GmbH“, imituoja žmogaus rankų judesius ir padeda atlikti sunkiausias automobilių surinkimo operacijas, vienu metu reikalaujančias daug jėgos ir tikslumo.

„Ford“ pristatytame vaizdo klipe matyti, kaip robotas, be savo tiesioginių pareigų (pavyzdžiui, amortizatoriaus montavimo galinėje „Fiesta“ modelio arkoje), sveikinasi su žmonėmis, verda jiems kavą ir net masažuoja.

Kūrėjų teigimu, „ko-botą“ galima nustatyti daugybei funkcijų, tad Kelno gamyklos darbuotojai labai stengiasi jam sugalvoti kuo naudingesnės veiklos. Juolab kad inžinieriai pažadėjo atsižvelgti į žmonių pastabas dėl tolesnio „kukų“ panaudojimo automobilių surinkimo linijoje.

Tiesa, svarbu, kad darbininkai nepersistengtų, nes atsidurs gatvėje – jei paaiškės, jog robotas sugeba viską. O taip atsitikti, atrodo, gali. Ką reiškia toks „Ford“ atstovų komentaras: „Robotai leidžia užduotis atlikti saugiau ir greičiau. Jų galimybės atveria dideles perspektyvas“?

Tik kur čia logika – kam reikės greičiau gaminti automobilius, jei be darbo likę žmonės nebeturės už ką jų įsigyti?

Palikime atsakymą į šį klausimą ateičiai. O kol kas robotų link žvalgosi ir kiti automobilių gamintojai. Neseniai BMW savo logistikos centre Vakersdorfe paleido važinėtis savarankiškus vežimėlius, galinčius nugabenti konteinerius su detalėmis į reikiamą vietą pakavimo zonoje. Bavarai skaičiuoja, kad vien šių vežimėlių dėka metinės išlaidos vieno automobilio gamybai sumažės 5 proc.

Panašų projektą jau metų pradžioje įgyvendino „Audi“, tapusi pirmuoju automobilių gamintoju pasaulyje, įsidiegusiu prekių pristatymo sistemą be žmogaus pagalbos.

Gamykloje Ingolštate paleistos automatizuotos transportavimo sistemos DTS esmė paprasta – kompiuteris apdoroja Wi-Fi ryšiu gautą užsakymą ir suranda norimą produktą. Robotai po sandėlį juda vaizdo kameromis sekdami vadinamuosius QR kodus ant grindų. Po to kompiuteris nurodo, kokia prekė prie kurio išdavimo lango turi būti pristatyta.

Panašu, kad robotų sugebėjimas judėti kelia grėsmę ir su automobilių pramone nesusijusių profesijų atstovams. Štai Sidnėjaus (Australija) universiteto mokslininkai pradėjo pirmojo pasaulyje roboto-aviganio bandymus.

Keturis ratus turintis kūrinys, pavadintas „SwagBot“, sugeba surinkti avis, karves ar arklius į vieną kaimenę. Jis gali judėti bekele apvažiuodamas neįveikiamas kliūtis, taip pat gabenti sunkius krovinius priekaboje.
„Boston Dynamics“ robotai

Ateityje šį robotą ketinama „apdovanoti“ sugebėjimu matuoti gyvulių kūno temperatūrą ir sekti eiseną – taip jis turėtų aptikti sergantį individą. Be to, „SwagBot“ norima išmokinti stebėti žolės kiekį pievoje ir nuvesti savo aveles į sotesnę vietą.

Kas dar naujo robotų pasaulyje? Gerai žinoma japonų kompanija „Yamaha“ sukūrė robotą, galintį savarankiškai valdyti 200 AG sportinį motociklą „YZF-R1M“, o IT milžinui „Google“ priklausanti firma „Boston Dynamics“ – robotą-šunį. „SpotMini“ pavadintas keturkojis vaikšto, šliaužioja, lipa laiptais ir net krauna naudotus indus į plovyklę.

Tad ateitis nieko gero nežada ne tik automobilių gamyklų darbuotojams, piemenims ar lenktynininkams, bet ir šunims... Kur ritasi šis pasaulis?