Pažeidimų fiksuoja daugiau

Tvarka, kai automobilių, už kurių stovėjimą vairuotojai nesumokėjo, ratai nebeblokuojami, o transporto priemonė tik nufotografuojama, įsigaliojo nuo šių metų kovo 1-osios.

Valdininkai jau skaičiuoja pirmuosius tokios naujovės rezultatus. Per tris kovo savaites jau užfiksuota 800 rinkliavos už automobilių stovėjimą nesusimokėjusių vairuotojų.
Pernai per visus metus tokių buvo apie 3 tūkst. arba 250 per mėnesį.

"Tikimės, kad kai nuo gegužės 1-osios reikės mokėti ir už automobilių pastatymą pajūryje, pažeidėjų nustatysime dar dvigubai daugiau", – džiaugėsi miesto savivaldybės Viešosios tvarkos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis.

Automobilius, kurių vairuotojai nesusimokėjo rinkliavos už stovėjimą, kasdien fotografuoja du "Klaipėdos keleivinio transporto" ekipažai. Prie transporto priemonės priklijuojamas lapelis, informuojantis apie užfiksuotą pažeidimą.

Priims naujų darbuotojų

Tokį lapelį radęs vairuotojas neturi kreiptis nei į policiją, nei į savivaldybę, o ramiai namie laukti administracinio teisės akto pažeidimo protokolo. Tačiau šis gali būti atsiųstas tik po pusės metų.
Priežastis – trūksta darbuotojų, todėl protokolai nesurašomi taip skubiai, kaip užfiksuojami pažeidimai.

"Per tris kovo savaites surašėme ir išsiuntėme 100 protokolų, kuriais vairuotojams skirtos baudos. Jas kol kas sumokėjo 10 žmonių", – skaičiavo M.Poimanskis.

Šią savaitę vyksiančiame miesto tarybos posėdyje turėtų būti tvirtinamas naujas leistinas savivaldybės administracijos darbuotojų etatų skaičius. Tikimasi, jog politikai pritars, kad Viešosios tvarkos poskyryje būtų priimti dar trys nauji specialistai, kurie ir rašytų protokolus.

Mažiausia bauda – 40 litų

"Įstatymai leidžia protokolą už padarytą pažeidimą surašyti per pusę metų nuo jo padarymo dienos. Todėl mes tragiškai dar neatsiliekame nuo terminų", – tvirtino M.Poimanskis.

Pažeidėjai, gavę protokolą, per 10 dienų turi teisę sumokėti tik pusę minimalios baudos – 40 litų. Jei vairuotojas nėra geranoriškas, jo nusižengimas bus svarstomas Administracinėje komisijoje, tuomet gali tekti mokėti maksimalią baudą, kuri siekia 140 litų.

M.Poimanskis prognozavo, jog tokių vairuotojų, kurie geranoriškai sutiks sumokėti baudą per 10 dienų, bus trečdalis.
"Tegul žmonės negalvoja, kad jie yra nematomi, nes dabar nustatyti ir nubausti rinkliavos nesusimokėjusius pažeidėjus yra daug lengviau nei tada, kai automobilių ratus buvo privaloma blokuoti", – tvirtino Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.