„Šią dieną visas pasaulis dar kartą prisimena, kad kasdien keliuose vykstančios nelaimės yra skaudžios ne tik žmogui, bet ir socialiai, ekonomiškai skaudžios visai visuomenei – juk gydymas, kelio remontas ar policijos, gelbėtojų darbas, o svarbiausia – prarastos žmonių sveikatos ar gyvybės brangiai kainuoja mums visiems“, – pažymėjo susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Pagrindinis Pasaulinės dienos žuvusiems autoavarijose atminti tikslas – solidarumo išreiškimas bei dvasinis palaikymas, skirtas šeimoms, kurios išgyvena netektis ir praradimus dėl keliuose prarastų savo šeimos narių, draugų ar tiesiog pažįstamų.

Sekmadienį visose Lietuvos bažnyčiose už žuvusius buvo aukojamos mišios.

„Nenorime vien tik liūdėti, mes norime atkreipti dėmesį į mažiausius mūsų visuomenėje – kūdikius ir vaikus, bei paraginti juos ypač saugoti. Todėl gimdymo namams padovanosime išdalinti kelis šimtus specialiai pagamintų seilinukų su ženklu, kuriame kūdikis saugiai prisegtas automobilio kėdutėje sako „Mama, nepamiršk! Saugus namie – saugus kelyje!“, – pabrėžė ministras E. Masiulis.

Pasak ministro E. Masiulio, nors Lietuvos keliuose žuvusiųjų skaičius mažėja dešimtimis procentų, tačiau žuvusių vaikų skaičius išlieka gana didelis. Pastebima, kad dažniausiai vaikai žūsta ne dėl savo, o dėl suaugusiųjų neatidumo arba aplaidumo neprisegus jų saugos diržais.

Lietuvos keliuose per 2009 m. dešimt mėnesių žuvusiųjų skaičius mažėjo daugiau nei 20 proc., palyginti su 2008 m., ir šis skaičius mažiausias per pastaruosius 40 metų.

Norėdami sumažinti naujų tragedijų skaičių, lapkričio mėnesio antroje pusėje Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos pareigūnai intensyviai stebės, ar suaugusieji tinkamai saugo automobiliuose važiuojančius vaikus: sega saugos diržus, naudoja specialias vaikams skirtas kėdutes.

Dėl per metus įvykusių eismo įvykių šalis praranda maždaug po 1-3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), visuomenė ir individai išgyvena socialines netektis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją