Artėjant žiemai, imame rūpintis ne tik, kuo avėsime patys, bet ir kuo apausime savo automobilį. Deja, ne vienam, sumaniusiam įsigyti naujas padangas, tenka nusvilti. Mat jų kainos, palyginti su pernai, smarkiai šoktelėjo.

“Kalba buvo, bet galvojau, gal šitą žiemą nebrangs, o jos dabar jau pabrango, ką darysi, važinėti gi reikia, su plikomis nevažiuosi, vis tiek reiks nusipirkt”, - sako panevėžietis Ričardas Kripaitis.

Per pastaruosius metus daugiau nei perpus pabrango kaučiukas - pagrindinė padangų gamybos medžiaga. Tai lėmė lietingi orai, užplūdę Pietryčių Azijos regionus, kuriuose auginama daugiausiai kaučiukmedžio.

“Pabrango visos be išimties padangos, pabrango vidutiniškai nuo 10 iki 30 procentų, galime pasakyti, pas viduriukas 15-20 procentų, tiek gaminius teko branginti”, - teigia Rokas Lipeikis, padangų prekybos įmonės direktorius.

“Jeigu gamintojai, tai ir pas mus kainų kilimas būtų maždaug apie 15 procentų, aišku, tas kilimas nevienodas”, - sako Tomas Baužys, padangų prekybos įmonės komercijos direktorius.

Pasak padangų pardavėjų, labiausiai brango pigūs, mažesnių matmenų gaminiai iš Kinijos. Kai kurių tokių padangų kainos šoktelėjo net virš 40 procentų.

“Ateičiai prognozės nedžiuginančios, turime jau iš dviejų didžiųjų gamintojų pranešimus, kad nuo lapkričio 1 bus branginamos padangos nuo 2 iki 5 procentų”, - tvirtina R. Lipeikis.

Padangų pardavėjai viliasi, kad kaučiuko kaina sumažės šių metų pabaigoje, tada esą šiek tiek galės atpigti ir padangos.