Išsiskiria emigrantai

Kompanijos „Avis“ marketingo ir pardavimų vadovas Baltijos šalims Kristis Avižinas išskiria dvi nuomoninkų kategorijas - emigrantai ir užsieniečiai.

„Situacijų būna visokių. Žmonės žiūri į automobilius kaip į nuomotos, o ne nuosavus daiktus. Tai švara automobilyje. Mentalitetas, jei kas nors nutinka automobiliui – ar autoįvykis, ar pažeidimas. Užsieniečiai dažniausiai apie praneša, o tautiečiai dažniausiai bando išsisukti. Būna ir apibraižymų, ir automobilio viduje įvairių sugadinimų. Bet kultūra keičiasi. Anksčiau gal būdavo toks „akmens amžius“, o dabar žmonės supranta, kad yra atsakomybė, yra franšižė. Bet kokiu atveju darbuotojai paaiškina visus apribojimus, bet pasitaiko įvairių atvejų“, - DELFI teigė K. Avižinas.

Būtų neteisinga teigti, kad lietuviai – patys netvarkingiausi vairuotojai, nes ir užsieniečiai kartais pasižymi ne iš geros pusės.

„Buvo atvejis, kai žmogus buvo išsinuomojęs automobilį. Maža to, kad ekonominės klasės automobilyje vežė krūva įvairių krovinių – tai sunkiai suvokiama. Galiausiai grąžino automobilį apgadintą, apdergtą. Dažniausiai amerikiečiai automobiliuose palieka daug šiukšlių. Tačiau šiuo konkrečiu atveju, jei gerai atsimenu, buvo ispanas. Automobilis buvo nepanašus į save. Galiausiai automobilio salone rūkė, o kadangi nerado peleninės, tai nusprendė nuorūką užgesinti į automobilio vairą“, - prisimena K. Avižinas.

Su lietuviais taip pat pasitaiko įvairių situacijų. Būna net taip, kad permontuojamos automobilių padangos.

„Būna ir sankabą supjauna, ir padangas kartais pakeičia. Visokių dalykų būna. Kadangi daugiau mes aptarnaujame nuomą Lietuvoje, tai dažniausiai čia atvažiuoja lietuviai, kurie dirba užsienyje. Jie dažniausiai čia atvažiuoja pasipuikuoti. Jei žiūrint segmentuotai, tai mes nesame kompanija, iš kurių jie nuomojasi dažniausiai, bet bet kuriuo atveju būna įvairių situacijų – užrakina raktus, pakeičia padangas. Pas mus visos padangos naujos, o būna nuvažiuoja į sąvartyną, uždeda panešiotas padangas. Po kiekvienos nuomos tikriname automobilį, apžiūri serviso žmonės ir paruošia kitai nuomai. Tai pakankamai nesunku nustatyti“, - sako „Avis“ atstovas.

Atskira kategorija – emigrantai

„Emigrantai dažniausiai ima aukštesnės klasės mašiną. Kadangi mes nuomojame tik naujas mašinas, tai pas mus reikalavimai aukštesni – tai ne visada žmonės praeina „credit check'ą“. Bet iš esmės tie, kurie grįžta iš tų trijų šalių – Anglijos, Airijos ir Norvegijos – yra tie, kurie mėgsta pasipuikuoti. Tie, kurie dirba tarptautinėse kompanijose, tai su jais paprastai problemų nebūna – jie žiūri pakankamai atsakingai“, - sako K. Avižinas.

Skatina bendruomeniškumą

Automobilių dalinimosi paslaugos „CityBee“ atstovai sako, kad didžioji dauguma klientų – tvarkingi ir atsakingi.

„Pastebiu, kad Lietuvoje esame linkę manyti, kad lietuviai svetimų daiktų netausoja. Siūlyčiau pažvelgti į mūsų visuomenę ir esantį nusikaltimų skaičių – gerų žmonių yra daug daugiau nei nusikaltimus darančių asmenų. Nors turime įstatymus ir bausmes apie kurias žino visi visuomenės nariai, tačiau vistiek atsiranda nedidelis procentas tų, kurie nori daryti nusikaltimus, tačiau jų yra žymiai mažiau nei dorų piliečių. Lygiai taip pat yra su „CityBee“ automobilių dalinimosi paslaugos vartotojais. Gali atsirasti vienas, kitas naujas paslaugos vartotojas, manantis, kad niekas nepastebės paliktos šiukšlės, labiau išpurvinto automobilio ar „pasiskolintos šluotelės“, tačiau tokie atvejai – vienetiniai“, - sako „CityBee“ rinkodaros vadovas Lukas Yla.

„CityBee“ stengiasi vairuotojas įskiepyti pilietiškumą.

„Atsiranda vienas kitas neišauklėtas asmuo, tačiau didžioji dauguma supranta, kad palikus netvarkingą automobilį į tokį patį gali tekti pačiam sėsti kitą kartą. Džiaugiamės, kad vairuotojai yra pilietiški ir elgiasi atsakingai. „CityBee“ vartotojai supranta, kad priklauso automobilių dalinimosi bendruomenei, todėl aktyviai pranešinėja apie mažiau tvarkingus vairuotojus. Vairuotojas, radęs šiukšlę automobilyje, skambina mums ir prašo sudrausminti prieš tai važiavusį vairuotoją, kad tokia situacija nepasikartotų ateityje. Tai yra bendruomenės brandumo ženklas“, - sako L. Yla.

Be to, „CityBee“ turi sistemą, kurios pagalba gali matyti kone visus automobilių parametrus.

„Visuose automobiliuose yra įmontuota speciali įranga, kuri seka „CityBee“ automobilio maršrutą, važiavimo greitį, pagreitį ir daugelį kitų automobilio parametrų. Kiek teko bendrauti su automobilių nuomotojais, jie tokio lygio sistemų į savo automobilius nėra integravę, tad vairuotojai yra labiau linkę su automobiliais elgtis neatsakingai. Vienintelis būdas išsiaiškinti apie tokius atvejus – tiesiogiai užfiksuoti tai gatvėje. „CityBee“ sistema prižiūri, kad vartotojai vairuotų atsakingai. Taip pat prie to prisideda ir bendruomenė, kuri supranta, kad automobiliai – bendras resursas ir, kad neatsakingas bei netvarkingas elgesys grįš bumerangu“, - sako L. Yla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)