Prasidėjus žiemai rūpesčių gali kelti ne tik ledas ant kelio, bet ir ant priekinio automobilio stiklo ir ne visada nuo langų užšalimo gelbsti žemoje temperatūroje neužšalti turintis langų plovimo skystis, praneša TV3 Žinios.

Nors ant kai kurių skysčių pakuotės rašoma, kad jis neturi užšalti esant šalčiui iki -25 laipsnių šalčio, kai kuris skystis langus verčia šarmoti jau -15 laipsnių temperatūrai.

Pasirodo, ant mūsų parduotuvėse parduodamų žieminių langų ploviklių etikečių parašyti skaičiai ne visuomet atitinka tiesą. Tai pastebi ir inspektoriai.

Ne maisto produktų inspekcija teigia, kad šiuo metu yra atliekami du tyrimai dėl automobiliams skirtų langų ploviklių. Kol tyrimas neužbaigtas, daug detalių neatskleidžiama, tačiau teigiama, kad tyrimas vyksta dėl draudžiamų, ribojamų medžiagų ir kristalizacijos temperatūros.

Šalies vairuotojai taip pat skundžiasi, kad pirkdami plovimo skystį neretai pinigus išmeta į orą, nes nusipirktas skystis ant lango formuoja ledo plėvelę net esant -10 laipsniams, nors ant pakuotės rašoma -25.

Tačiau ne skysčio užšalimas baisiausias dalykas. Pasirodo, kone penktadalyje žieminių langų ploviklių gali būti kenksmingų medžiagų. Dažnai skundžiamasi ir aptinkamas metanolio alkoholis. Jei jo koncentracija didesnė nei 10 proc., gaminys tampa labai pavojingu žmogaus organizmui. Pats ploviklis turėtų būti ženklinamas kaukole su sukryžiuotais kaulais.

Jei etiketėje nėra kaukolės, nereiškia, kad nuodų skystyje nėra – tiesiog jų kiekis mažesnis.

Kaukole pažymėtus ploviklius lengvai gali įsigyti servisai, todėl jei jūsų langų plovimo skysčio bakelį pildo automobilio serviso darbuotojai, nenustebkite, jei automobilyje jums pradės skaudėti akis, o ilgainiui smūgį gaus ir jūsų centrinė nervų sistema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)