Ši sistema leistų efektyviau kovoti su Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidinėjimu, drausminant pakartotinai jas pažeidžiančius vairuotojus - gavę tam tikrą balų skaičių už padarytą pažeidimą jie būtų labiau motyvuoti nepadaryti kito pažeidimo. Tuo tarpu pakartotinai KET pažeidinėjantiems vairuotojams, per vienus metus surinkusiems nustatytą balų skaičių, būtų atimta teisė vairuoti.

Patobulintame įstatymo projekte siūloma balus skirti tik už tuos KET pažeidimus, kurie kelia didelę grėsmę eismo saugumui, o balai būtų diferencijuojami priklausomai nuo pažeidimo sunkumo lygio ir keliamo pavojaus eismo saugumui. Kaip ir senesniame įstatymo projekte, siūlomas didžiausias skiriamų balų už pažeidimą skaičius yra 5, kad pažeidėjas nesurinktų maksimalaus leidžiamo balų skaičiaus per vieną kartą. Mažiausias balų skaičius - 2.

Balai būtų skiriami už tokius KET pažeidimus, kaip nustatyto greičio viršijimas, vairavimas esant neblaiviems, važiavimas esant draudžiamam šviesoforo signalui, nustatytos įspėjamųjų signalų naudojimo tvarkos pažeidimas, apsisukimas pėsčiųjų perėjose, tuneliuose, ant tiltų, estakadų, viadukų ir po jais, vairavimas be techninės apžiūros.

Siekiant stiprinti balų sistemos prevencinę funkciją, patobulintame įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad asmeniui, išklausiam papildomą vairuotojų mokymo kursą, pasibaigtų trijų balų, paskirtų jam už paskutinį pažeidimą ar kelis pažeidimus, galiojimas. Tačiau tam, kad siūloma sistema netaptų beprasme, patobulintame projekte numatoma, jog balų galiojimo pasibaigimo galimybe asmenys galėtų pasinaudoti tik vieną kartą per metus.

Manoma, kad patobulintas įstatymo projektas leistų geranoriškai nusiteikusiam asmeniui, nepriklausomai kiek balų jis jau yra surinkęs, atsinaujinti KET ir kitas su saugiu vairavimu susijusias žinias bei sumažinti KET pažeidimų skaičių ir taip prisidėti prie eismo saugumo stiprinimo.

Siekiant proporcingos drausminančios poveikio priemonės asmenims, kurie vairuoja kai jiems atimta teisė vairuoti, siūloma papildyti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą nuostatomis, kad asmeniui, kuris vairavo transporto priemonę, kai jam atimta teisė vairuoti transporto priemones, ši teisė grąžinama ne anksčiau kaip po vienų metų nuo administracinės nuobaudos už šį pažeidimą paskyrimo dienos. Pažymėtina, kad šis vienerių metų terminas sutampa su paskirtų balų galiojimo terminu.

Patobulinto įstatymo projekto siūlymui dar turės pritarti Ministrų Kabinetas ir Seimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)